16.5 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Incendiile din Maui au provocat cel puțin 53 de decese

Bilanțul incendiilor din Maui este unul dureros. Nu mai puțin de 53 de persoane au murit, dar autoritățile spun că este posibil ca acest număr să crească.

Zeci de persoane și-au pierdut viața în incendiile devastatoare din Maui. Pe de altă parte, autoritățile spun că acestea au provocat distrugeri imense în Lahaina. Practic se vorbește despre miliarde de dolari pentru reconstrucție. Guvernatorul Josh Green a spus că inncendiile au redus o mare parte din Lahaina la ruine și a fost cel mai grav dezastru natural din istoria statului.  „Va dura mulți ani pentru a reconstrui Lahaina”, a spus Green într-o conferință de presă. Asta în timp ce oficialii au început să elaboreze un plan de adăpostire a oamenilor rămași fără casă. 

Se va construi o nouă Lahaina

„Va fi o nouă Lahaina pe care Maui o construiește după propria imagine, cu propriile sale valori”. A spus Green despre orașul care atrage 2 milioane de turiști în fiecare an. Incendiile s-au mișcat rapid, și au devastat orașul istoric Lahaina, care a fost cândva capitala Regatului Hawaii. Chiar dacă pompierii continuă să stingă incendiile mai mici, salvatorii sunt convinși că vor mai găsi victime. Pe de altă parte America a sărit în ajutor cu bani, dar și cu provizii și echipamente. Asistența primită numără și câini de căutare a victimelor din California și Washington: Aceștia ajută echipele de căutare și salvare să treacă prin ruine, au spus oficialii. „Înțelegeți asta: orașul Lahaina este un teren sfințit, sacru chiar acum.” A spus șeful poliției din Maui, John Pelletier, referindu-se la rămășițele care nu au fost încă recuperate.

Mii de oameni au fost evacuați, în timp ce incendiile nu sunt în totalitate stinse

 „Trebuie să-i scoatem afară.” Mii de turiști și localnici au fost evacuați din partea de vest a Maui. Acolo se afla o populație de aproximativ 166.000 de oameni. Turiștii au campat pe Aeroportul Kahului, așteptând zborurile înapoi acasă. Unii oameni au fugit de incendiile devastatoare sărind în Oceanul Pacific. Printre aceștia s-a numărat și Vixay Phonxaylinkham, un turist din Fresno, California. Acesta a spus că a fost prins într-o mașină de închiriat împreună cu soția și copiii săi, în timp ce incendiile se apropiau. Au fost forțați să abandoneze mașina și să se refugieze în apă. „Am plutit în jur de patru ore”, a spus Phonxaylinkham de la aeroport în timp ce aștepta un zbor insula. „A fost o vacanță care s-a transformat într-un coșmar. Am auzit explozii peste tot, am auzit țipete și unii oameni nu au reușit. Mă simt atât de trist”, a spus el. Multe mai multe persoane au suferit arsuri, inhalare de fum și alte răni.

spot_img
Latest news
știri