Inteligența Artificială a găsit o nouă metodă de a pune ”moartea” în ”dietă” prin crearea de rețete periculoase, în loc să ofere idei utile pentru gătit, transmite publicația Energy Portal.
Lanțul de supermarketuri Pak‘nSave din Noua Zeelandă a introdus un bot alimentat de inteligență artificială numit Savey care permite cumpărătorilor să creeze rețete din resturile din frigider cu cel puțin trei ingrediente.
Inteligența Artificială pare să nu aibă restricții și poate crea rețete folosind substanțe potențial otrăvitoare
Utilizatorii de Twitter au descoperit că botul nu face discriminări când vine vorba de ingrediente.
Acesta poate include în rețetele sale produse de curățare, adeziv sau chiar hrană pentru pisici.
Chiar și atunci când sunt folosite ingrediente normale, rețetele rezultate sunt adesea necomestibile sau cel puțin bizare.
Botul adaugă și ingrediente inutile, precum pâine sau lapte, contrazicând scopul de a crea o rețetă din resturile din frigider.
Pak‘nSave, lanțul de supermarketuri, și-a exprimat dezamăgirea față de utilizarea neadecvată a Inteligenței Artificiale și a declarat că lucrează la ajustarea funcționalității acestuia.
Cu toate acestea, nu este clar ce model de inteligență artificială folosește compania pentru Savey.
Această problemă a sistemelor de AI care creează rețete ineficiente este departe de a fi nouă
Rețelele neuronale și primele chatbot-uri au avut dificultăți în generarea de rețete de calitate pentru o perioadă lungă de timp.
În timp ce modelele de AI pot recunoaște ingrediente folosite frecvent, nu sunt antrenate să ia în considerare rezultatul final al combinației acestora.
Prin urmare, este important ca utilizatorii să se asigure că inteligența artificială folosită pentru generarea de rețete are restricții adecvate pentru a preveni crearea de feluri de mâncare periculoase sau necomestibile.