18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

NOAA anunță o creștere a numărului de uragane și a intensității acestora, din cauza schimbărilor climatice

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a făcut o actualizare a sezonului de uragane din anul 2023.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) și-a actualizat prognoza pentru sezonul uraganelor din Atlantic din 2023. De la nivelul de activitate aproape normal, predicțiile au fost crescute la un nivel de activitate peste normal, conform IFLScience.

Actualizare a fost anunțată de Centrul de predicție climatică al NOAA pe 10 august.

Prognoza anterioară, din mai, a prezis doar o șansă de 30% pentru un nivel de activitate peste normal. Acum, cea mai recentă analiză sugerează că probabilitatea este de 60%. Șansele unei activități aproape normale au scăzut la 25%, în scădere de la 40% în prognoza mai.

Acest lucru înseamnă în esență că NOAA se așteaptă să existe:

  • 14 și 21 de furtuni mari;
  • 6 – 11 uragane;
  • 2 -5 uragane majore;

În prognoza din mai a fost pentru prima dată în opt ani când NOAA a prezis un sezon „aproape normal”. Acu, având în vedere vara foarte caldă din emisfera nordică, actualizarea nu este foarte surprinzătoare.

În prezent, ne aflăm în faza caldă El Niño. Acesta slăbește de obicei activitatea uraganelor peste Atlantic. Cu toate acestea, observăm și temperaturi record la suprafața mării din Oceanul Atlantic. NOAA spune despre acestea că ar putea „contrabalansa” impactul El Niño.

„Principalii factori climatici care se preconizează că vor influența activitatea uraganelor din Atlantic din 2023 sunt El Nino în desfășurare și faza caldă a oscilației multidecenale atlantice, inclusiv temperaturi calde-record la suprafața mării din Atlantic”, a spus Matthew Rosencrans, principal specialist în prognoze al sezonului uraganelor la NOAA Climate.

„Având în vedere acești factori, perspectivele actualizate necesită mai multă activitate, așa că îndemnăm pe toată lumea să se pregătească acum pentru sezonul care continuă”, a explicat Rosencrans.

NOAA avertizează cu privire la creșterea intensității uraganelor

Sezonul furtunilor tropicale din Atlanticul de Nord se desfășoară de obicei din iunie până în noiembrie. Activitatea de vârf are loc de la sfârșitul lunii august până în septembrie.

Se pare că schimbările climatice fac uraganele mai umede, mai vijelioase, mai lungi și mai devastatoare. Un factor major este că temperaturile crescute încetinesc mișcarea uraganelor de-a lungul planetei. Acest lucru înseamnă că pot „plana” peste o regiune mai mult timp, crescând riscul de distrugeri.

Dacă actuala criza climatică face uraganele mai comune, ceea ce pare să fie cazul în acest moment, atunci poate că va fi timpul în curând să reconsiderăm ce este exact „sezonul normal de uragane”.

„NOAA îi îndeamnă pe toți cei din zonele vulnerabile să aibă un plan de uragan bine gândit și să rămână informați prin canalele oficiale pe măsură ce acest sezon evoluează”, a conchis NOAA în anunțul său.

spot_img
Latest news
știri