Numărul copiilor din Africa sub-sahariană strămutați din cauza șocurilor climatice aproape s-a dublat anul trecut, avertizează organizația Salvați Copiii. Astfel, cel puțin 1,85 milioane de copii din regiunea sub-sahariană africană au ajuns să fie refugiați în propriile lor țări, datorită șocurilor climatice de la sfârșitul anului 2022. Cifrele sunt bazate pe analiza datelor de la Centrul de Monitorizare a Deplasării Interne, arată euronews, și scot la iveală impactul uman al vremii extreme.
Copiii au ajuns să locuiască în tabere, cu familia extinsă sau în alte locuri de cazare temporare. Aranjamente ad-hoc ca acesta pot fi extrem de destabilizatoare, avertizează Kijala Shakose, reprezentant al Salvați Copiii.
„Când copiii își pierd casele, pierd aproape totul: accesul la sănătate, educație, hrană și siguranță”, explică ea.
„Ei pierd, de asemenea, elementele de bază pentru stabilitatea mentală și emoțională și bunăstare, cum ar fi simțul rutinei, prietenii lor și dreptul la joacă.”
Traumele copiilor dezrădăcinați
Euronews a vorbit cu unii dintre copiii din spatele statisticilor. Falmata este o fată de doar 13 ani, din statul Borno, din nord-estul Nigeria. Anul trecut, inundațiile i-au forțat pe 30,000 dintre localnici să-și părăsească casele. Copila își amintește că casa ei a fost „scufundată” de inundațiile devastatoare. „În această vineri fatidică, mă întorceam de la școală și am tot auzit „vine ploaia, vine ploaia”. Ne-au dat saci pe care să-i umplem cu nisip și să îi punem în colțuri strategice”, a spus ea.
„Deodată am văzut un val mare de apă venind cu viteză spre casele noastre, toată lumea era în zarvă, iar mama mea a spus că ar trebui să ne împachetăm lucrurile și să începem să alergăm, am încercat, dar abia ne-am putut împacheta suficient.”
Adolescenta a fost despărțită de mai mulți membri ai familiei sale. Nu a mai putut lua legătura cu aceștia nici la această oră.
„Viața a fost grea”, spune ea.
„Am găsit o cameră mică care ne-a adăpostit, dar structura este proastă, deoarece a fost stricată de ploaie, tavanele curg, iar unele părți ale încăperii sunt deschise.
„Când văd nori, mă sperie și îmi reamintesc de inundațiile care s-au întâmplat mai înainte.”
Africa – țările cu cel mai mare număr de copii strămutați
Din păcate, experiențe precum cea a lui Falmata devin din ce în ce mai frecvente, spune Vishna Shah, reprezentant al Salvați Copiii- Africa de Vest și Centrală.
„În Nigeria și în întreaga regiune, mulți copii sunt ca Falmata, îngroziți”, a spus acesta.
„Ei se agață de supraviețuirea de la un eveniment meteorologic extrem la altul, nesiguri dacă ploile nesezonate sunt o binecuvântare pentru recoltele eșuate sau dacă le vor fi luate casele de ploi.”
Nigeria, unde locuiește Falmata, are cel mai mare număr de mișcări interne ale populației cauzate de dezastrele climatice în 2022, cu 2,4 milioane. În apropiere, în Somalia, circa 6,6 milioane de oameni – 39 % din populație – suferă de foamete extremă, după cinci sezoane ploioase eșuate. Țara a înregistrat al doilea cel mai mare număr de deplasări interne, cu 1,1 milioane de persoane.
Comunitățile subsahariane se confruntă cu unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice – victime ale unei crize la care au contribuit cel mai puțin. Doar 1,9% din totalul emisiilor la nivel de planetă din ultimii 270 de ani își are originea aici. Două treimi din acest total au provenit dintr-o singură țară —Africa de Sud. Celelalte 48 de țări au contribuit cu doar 0,6% din totalul emisiilor globale.