21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

Studiu: Paharele de hârtie sunt la fel de dăunătoare pentru mediu ca recipientele de plastic

Aceste pahare nu se dezintegrează foarte rapid și conțin cel puțin la fel de multe substanțe chimice ca plasticul convențional

Dacă sperați să reduceți poluarea cu plastic, în special în cazul ambalajelor alimentare, înlocuirea paharelor de plastic de unică folosință cu cele de hârtie ar putea să nu fie o soluție, transmite publicația Down To Earth.

Cercetările recente au arătat că un pahar de hârtie provoacă la fel de multe daune mediului ca unul de plastic.

Atât paharele de hârtie, cât și cele din plastic conțin substanțe chimice toxice

Oamenii de știință de la Universitatea din Gothenburg au analizat impactul potențial asupra mediului al paharelor și capacelor de unică folosință folosite pentru băuturi calde și reci, care pot fi din plastic sau hârtie.

Studiul publicat în revista Environmental Pollution susține că toate recipientele de unică folosință conțin materiale pot provoca efecte toxice.

Cercetătorii au testat efectul paharelor de unică folosință din materiale diferite asupra larvelor de țânțar.

Atât cănile de hârtie, cât și cele de plastic au fost lăsate în sediment umed și apă timp de câteva săptămâni. Oamenii de știință au urmărit cum substanțele chimice eliberate au afectat larvele.

Toate recipientele au afectat negativ creșterea larvelor de țânțar” a declarat una dintre autoarele studiului, Bethanie Carney Almroth.

Efectele au fost observate după șapte zile de expunere, iar cercetătorii au explicat că atât plasticul, cât și hartia au fost nocive pentru insecte.

Folia plastică care este adesea prezentă pe paharale din hârtie este fabricată din acid polilactic (PLA)

PLA, care este promovat ca un material biodegradabil, poate să se descompună mai rapid decât plasticul pe bază de petrol în condițiile potrivite. De asemenea, este produs din resurse regenerabile, spre deosebire de combustibilii fosili din care sunt fabricate 99% din plasticurile disponibile pe piață.

Cu toate acestea, studiul a descoperit că PLA poate totuși să fie toxic.

Bioplasticele nu se descompun eficient atunci când ajung în mediul înconjurător, în apă. Există un risc ca plasticul să rămână în natură și microplasticele rezultate să fie ingerate de animale și oameni, la fel ca și alte tipuri de plastic. Acestea conțin cel puțin la fel de multe substanțe chimice ca plasticul convențional” se arată în studiu.

Unii compuși chimici din plastic sunt cunoscuți ca fiind toxici, iar despre alții nu există suficiente informații

Ambalajele din hârtie prezintă, de asemenea, un potențial pericol pentru sănătate în comparație cu alte materiale. Aceste ambalaje devin tot mai comune. Suntem expuși la plastic și la substanțele chimice asociate prin contactul cu alimentele”, au avertizat autorii studiului.

În mai 2023, cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite s-au întâlnit la Paris pentru a pregăti o schiță zero a unui tratat legal obligatoriu pentru a pune capăt poluării cu plastic.

La sfârșitul întâlnirii de cinci zile a Comitetului Interguvernamental de Negociere (INC) pentru Plastic, acest obiectiv a fost amânat.

spot_img
Latest news
știri