Autoritățile din România au lansat ideea că zona de nord-est a Dobrogei să fie recunoscută ca geoparc UNESCO, în condițiile în care acestă zonă a României este cea mai apropiată de războiul din Ucraina.
Autorităţile tulcene au început demersurile pentru ca nord-estul Dobrogei să devină geoparc UNESCO
Este vorba despre un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi realizări sunt recunoscute de organizaţia internaţională prin programul de profil, informează G4 Media.
Secretarul general al al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, a declarat pentru Agerpres că demersul pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO are la bază unicitatea zonei din punctul de vedere al valorii geologice.
Secretarul general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO: ”Aceşti munţi sunt mai vechi decât munţii Carpaţi, sunt vestigii geologice unice pe această planetă”
”Discuţiile vor continua cu noii aleşi, Consiliul Judeţean cunoaşte această temă. Urmează elaborarea unui dosar care să întrunească toate acordurile naţionale, iar ulterior va fi depus, credem că va dura ceva ani, pentru a fi listat în patrimoniul UNESCO”, a mai transmis Madlen Şerban.
Ea a subliniat că statutul de geoparc nu va presupune restricţii pentru comunităţile aflate pe teritoriul acestuia.
România are în momentul de faţă două geoparcuri, Ţara Haţegului şi Ţinutul Buzăului, ultimul amintit având dosarul în procedură de revalidare.