15.4 C
București
marți, 7 mai, 2024

Omenirea ar putea pierde ”până la jumătate dintre toate viitoarele medicamente” din cauza extincției anumitor specii de plante

Aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt amenințate cu dispariția, iar botaniștii nu le mai pot studia pentru a găsi noi medicamente

O nouă analiză a demonstrat că un număr alarmant de specii de plante se confruntă cu riscul extincției, transmite Ziare.com.

Prin urmare, oamenii de știință trag un semnal de alarmă în legătură cu un potențial colaps în dezvoltarea medicamentelor viitoare.

Foarte multe plante sunt pe cale de dispariție, fapt ce amenință descoperirea viitoarelor medicamente

Potrivit unui raport recent, aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt amenințate.

Numărul acestora depășește 100.000, în timp ce aproximativ 77% dintre speciile care încă nu au fost catalogate de comunitatea științifică se află în pericol iminent.

Ceea ce agravează situația este faptul că, în multe cazuri, aceste plante dispar înainte de a fi studiate și catalogate, proces care în medie durează aproximativ 16 ani.

Cauza principală a acestor amenințări este pierderea habitatului, fie prin defrișări masive sau prin construirea de baraje care inundă ariile fluviale de amonte

În plus, schimbările climatice, a căror amploare este dificil de prevăzut, reprezintă o altă amenințare majoră.

Matilda Brown, o analistă în domeniul conservării, a atras atenția că schimbările climatice sunt inevitabile, dar dificil de cuantificat.

Multe dintre speciile recent descoperite sunt extrem de vulnerabile la extincție deoarece au o distribuție geografică restrânsă sau se află în zone cu o intensă activitate umană.

Situația este și mai dificilă în zonele ”în umbră”, cum ar fi Amazonia, India, China, regiunile tropicale din Asia de Sud-Est și unele părți ale Orientului Mijlociu.

Aici, conflictele, terenurile greu accesibile și lipsa finanțării au pus la încercare eforturile botaniștilor de a explora și cataloga noile specii.

Latest news
știri