Populațiile de animale sălbatice la nivel global au scăzut, în medie, cu o rată alarmantă de -73% în ultimii 50 de ani, relatează Biziday.
Populațiile de animale sălbatice din America Latină și Caraibe au scăzut cu aproximativ -95%
Raportul bianual Planeta vie, realizat de World Wildlife Fund (WWF) și Societatea Zoologică din Londra (ZSL), evidențiază că declinurile cele mai severe s-au înregistrat în America Latină și Caraibe, unde populațiile au scăzut cu aproximativ -95%.
Aceste regiuni sunt urmate de Africa, cu o scădere de -76%, și de Asia și Pacific, cu o reducere de -60%.
Distrugerea și pierderea habitatelor, în special din cauza producției de hrană umană și a defrișării pădurilor tropicale pentru extinderea fermelor de vite, reprezintă principala cauză a declinului.
În prezent, aproximativ 40% din terenurile locuibile de pe Pământ sunt dedicate producției alimentare, se menționează în raport
Cercetătorii au subliniat că un declin puternic al faunei sălbatice a fost înregistrat în Europa și America de Nord înainte de anii ‘70, însă acesta a luat amploare acum și în alte zone ale planetei.
De asemenea, au avertizat că ritmul ar putea accelera în următorii ani, pe măsură ce efectele încălzirii globale vor deveni și mai resimțite.
“Populațiile de vertebrate stau la baza sănătății ecosistemelor și a serviciilor pe care le obținem din ecosisteme, cum ar fi clima stabilă, apă abundentă și curată, soluri sănătoase pentru a crește alimente, pescuit productiv care furnizează oamenilor proteine. Un asemenea declin al populațiilor de vertebrate pe tot globul va provoca probleme în susținerea sănătății și bunăstării umane, în timp”, a explicat Rebecca Shaw, om de știință șef la WWF.