12.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

O specie de animal considerată dispărută a fost redescoperită după 60 de ani. Prima filmare din istorie | VIDEO

După șase decenii, oamenii de știință au redescoperit echidna cu cioc lung a lui Attenborough.

Speciile pierdute, sau cele observate doar foarte rar, sunt adesea considerate dispărute sau cu un areal foarte limitat. Unul dintre motivele pentru care este greu de cuantificat este că majoritatea acestor specii trăiesc în zone îndepărtate, inaccesibile și sunt evazive. Unele specii ies doar noaptea sau se ascund în vizuini și peșteri. Acum, noi imagini au dezvăluit o specie de animal nemaivăzută din 1961. E vorba de echidna cu cioc lung a lui Attenborough, potrivit IFL Science.

Echidna cu cioc lung a lui Attenborough (Zaglossus attenboroughi) este numită după redactorul și cercetătorul naturalist Sir David Attenborough. Specia a fost surprinsă pentru prima dată de o cameră video în Munții Cyclops din Indonezia. Echipa, condusă de ONG-ul indonezian Yayasan Pelayanan Papua Nenda (YAPPENDA), a reușit să obțină imaginie cu echidna. Cercetătorii au utilizat mai mult de 80 de camere operate de la distanță pentru a surprinde animalul. Specia este cunoscută și ca „payangko” în limba Tepera.

„A vedea fotografii cu această specie endemică este atât încurajator, cât și inspirator. Payangko ocupă un loc special în tradițiile locuitorilor indigeni din Cyclops. Este emblematic pentru eforturile de conservare din Munții Cyclops. Sperăm că această poveste inspiră un interes reînnoit și motivează o protecție sporită pentru acest loc unic”, a declarat Malcolm Kobak, cofondatorul YAPPENDA, într-un comunicat de presă trimis către IFLScience.

Echidna cu cioc lung a lui Attenborough este una dintre cele patru specii de monotreme. Face parte dintr-un grup destul de ciudat de animale care înglobează și ornitorincul. Ele reprezintă, de asemenea, un colț unic al istoriei naturale. Monotremele s-au dezvoltat independent de alte mamifere în urmă cu 200 de milioane de ani.

Echidna cu cioc lung a lui Attenborough, specie de animal considerată dispărută

Până acum, singura dovadă a acestei specii de echidna a fost un singur exemplar de muzeu colectat de un botanist olandez în 1961. Recent, expedițiile de teren au căutat să găsească specia evazivă. Deși au existat semne care sugerau că specia încă trăiește, cum ar fi găurile făcute de nasul echidnei, au lipsit datele reale de observări sau imaginile surprinse pe camere.

Această ultimă expediție, care a durat trei ani și jumătate în planificare, a dus echipa în zone periculoase. Cercetătorii au suferit răni, au fost atacați de lipitori și a făcut malarie. Echipa a stat în pădure timp de patru săptămâni. În tot acest timp, camerele nu au înregistrat niciun semn al monotremei, sau așa credeau ei. Pe ultimul card de memorie, însă, au fost surprinse imagini cu animalul mult căutat.

„Înainte de această expediție, știam doar patru specii de monotreme care au supraviețuit cu siguranță până în zilele noastre: unici supraviețuitori care protejează o istorie evolutivă unică și fragilă. Echidna cu cioc lung a lui Attenborough este un alt gardian esențial al acestei filiații străvechi. Găsirea ei după ani de trudă pregătitoare și săptămâni de disconfort pe teren a fost un moment pur de catharsis ”, a declarat James Kempton, cercetător postdoctoral la Universitatea din Oxford și conducătorul expediției.

Specia trebuie conservată

Cu atât de puțini oameni care au studiat specia, se știe puțin despre ecologia sau comportamentul acesteia. După ce anterior a fost presupusă „dispărută”, echidna cu cioc lung a lui Attenborough a devenit una dintre cele mai căutate specii pierdute. Este, de asemenea, o specie pe cale critică de dispariție pe Lista Roșie a IUCN. Odată cu redescoperirea sa, organizațiile implicate au cerut o mai bună protecție a habitatului său și a speciilor.

„Conform legislației indoneziene, doar două monotreme sunt enumerate ca specii protejate: echidna cu cioc scurt și echidna cu cioc lung vestic. Cu toate acestea, alături de echidna cu cioc lung din est, echidna cu cioc lung din Attenborough redescoperită nu este protejată. Este important să se întreprindă lucrări ulterioare pentru a evalua starea de conservare a acestor monotreme. E nevoie, de asemenea, să se asigure că sunt protejate în mod corespunzător”, a spus Amir. Hamidy, de la Secretariatul Autorității Științifice pentru Biodiversitate de la BRIN.

spot_img
Latest news
știri