15.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Nivelurile actuale de dioxid de carbon nu au mai fost atinse de 14 milioane de ani

Încălzirea globală este tot mai accentuată, iar civilizația actuală nu este pregătită pentru aceste climate din ce în ce mai calde

Nivelurile actuale de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă nu au mai fost atinse de 14 milioane de ani pe Pământ, a relevat un recent studiu, care face referire la climatele neospitaliere spre care se îndreaptă omenirea, transmite AFP, citat de Digi 24.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Science descrie, cu o precizie fără precedent, a analizat nivelurile de CO2 începând de acum 66 de milioane de ani înaintea erei noastre până la actuala încălzire globală.

Acest lucru ne demonstrează cât de neobişnuit este ceea ce facem noi în istoria Pământului”, a declarat pentru AFP autoarea principală a studiului, Baerbel Hoenisch, cercetătoare la Universitatea Columbia din New York.

Nivelurile actuale de CO2 din atmosferă nu au mai fost atât de mari de 14 milioane de ani

Ultima oară când concentrația principalului gaz cu efect de seră, CO2, în atmosfera planetei noastre, a atins nivelul actual de aproximativ 420 de părți per milion (ppm), a avut loc acum aproximativ 14 până la 16 de milioane de ani.

Acest interval de timp este mult mai îndepărtat decât se estima inițial, adică între 3 și 5 milioane de ani, conform primelor evaluări științifice.

De exemplu, acum 14 până la 16 milioane de ani, Groenlanda nu avea încă o calotă glaciară.

Civilizaţia noastră este obişnuită cu nivelul mărilor pe care îl vedem în prezent, cu tropice calde, cu poli reci şi cu regiuni temperate care beneficiază de multe precipitaţii. Specia noastră (…) nu a evoluat decât de 3 milioane de ani. Nu am cunoscut niciodată ceva asemănător cu aceste climate calde”, a explicat cercetătoarea.

Înainte de perioada industrială, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă era de aproximativ 280 părţi pe milion

Aceasta s-a dublat odată cu activităţile umane, determinând o creştere a temperaturilor cu aproximativ 1.2 grade Celsius.

Dacă emisiile noastre continuă, această concentraţie ar putea creşte la 600 sau 800 părţi pe milion, niveluri atinse în timpul Eocenului (în urmă cu circa 40 de milioane de ani), înainte ca Antarctica să fie acoperită de gheaţă şi într-o perioadă în care fauna şi flora de pe planetă erau foarte diferite, spre exemplu cu insecte uriaşe.

Latest news
știri