Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Science Advances, pe măsură ce planeta se încălzește și temperaturile cresc peste tot, tinerii vor fi cei mai afectați.
Noua cercetare estimează o creștere cu 32% a deceselor persoanelor sub 35 de ani, scrie Biziday.
Studiul se bazează pe date extrase de la decesele înregistrate în Mexic, o țară cu rate mari de mortalitate și temperaturi ridicate înregistrate sub un dom de umiditate, care acutizează nivelul de stres termic asupra oamenilor.
75% dintre decesele cauzate de căldură s-au produs în rândul persoanelor sub 35 de ani
Cercetătorii au descoperit că în cele două decenii până în 2019, 75% dintre decesele cauzate de căldură s-au produs în rândul persoanelor sub 35 de ani, în timp ce aproape toate decesele cauzate de frig au avut loc în rândul celor de peste 50 de ani.
Cercetătorii leagă fenomenul de o serie de factori, cum ar fi diferențele fiziologice.
De exemplu, bebelușii nu pot transpira pentru a elibera căldura din organism, mai transmite sursa citată.
De asemenea, tinerii sunt expuși la riscuri profesionale, cum ar fi populația care muncește în aer liber, precum agricultură și construcții și petrec mai mult timp în exterior, inclusiv în activități recreative.
Tinerii americani, profund preocupați de schimbările climatice
Un studiu publicat în Lancet Planetary Health arată că 87% dintre tinerii americani cu vârste între 16 și 25 de ani sunt îngrijorați de schimbările climatice, 57% fiind ”foarte și extrem de îngrijorați”.
Cercetarea, realizată în toate cele 50 de state, evidențiază o legătură între preocupările de mediu și afilierea politică: 92% dintre democrați și 73% dintre republicani și-au exprimat îngrijorarea.
Mulți participanți intenționează să sprijine acțiuni pro-mediu sau să voteze pentru candidați care susțin politici ecologice.
Studiul apare pe fondul recentelor uragane Helene și Milton, care au devastat sud-estul SUA.