13.8 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Ministerul Mediului vrea reguli noi pentru magazinele „second-hand”. Hainele ajung, de fapt, la gunoi

România a raportat, în repetate rânduri, transport ilegal de deșeuri, mascat sub formă de haine pentru magazine second-hand

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat introducerea unui regulament pentru produsele second -hand aduse din import. Oficialul de la Mediu spune că nu e corect față de Mediu, dacă 90% din textilele importate se aruncă la gunoi și devin „deșeuri textile”. La acest moment, statul român nu are un sistem pentru gestionarea deșeurilor textile. Acestea ajung peste tot: în containere, în parcuri, păduri, la gropile de gunoi, însă, depozitarea gunoiului nu este cea mai bună soluție pentru Natură și conservarea resurselor.

Tanczos Barna consideră că este nevoie de o reglementare legislativă mai clară pe piață, atât pentru hainele second-hand, cât și pentru electrocasnice sau alte produse. Ministrul Mediului susține că toate hainele care vin din import „second-hand” și sunt puse la vânzare ar trebui să fie, în prealabil, tratate.

Ministrul Mediului explică mecanismul prin care hainele second-hand sunt, de fapt, deșeuri care intră nelegal în România

ȘtireaVerde a mai relatat despre „cât de profitabile” sunt „afacerile cu gunoaie”, iar magazinele second-hand s-au înmulțit în România. Potrivit organelor de anchetă, de cele mai multe ori, importul de haine „la mâna a doua” este, de fapt, un transport nelegal de deșeuri din Germania, Anglia, Italia, Spania sau chiar China. Mecanismul a fost explicat chiar de Tanczos Barna, la postul public de televiziune.

Sunt încercări de a ocoli punctele de trecere a frontierei, de a intra noaptea, de a declara deșeurile ca fiind second hand-uri. Lunile următoare vom veni cu un regulament pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine. Pentru că și acestea reprezintă o presiune uriașă asupra României dacă se aduc textile ca fiind second hand, dar 90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. De aceea, și la electrocasnice și la aparatură de orice tip și la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ce înseamnă second hand și a ceea ce înseamnă refolosibil ca atare sau, după o minimă tratare, reintroducere pe piață”, s-a exprimat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Potrivit OUG 133/2022, până la 1 ianuarie 2025, primăriile din România trebuie să amenajeze puncte de colectare pentru deșeurile textile. 

Ce sunt, de fapt, deșeurile textile

Deșeurile din etapa de producție a hainelor, inclusiv resturi de material, haine cu defecte sau cele nevândute se numesc deșeuri post-industriale sau pre-consum și sunt deseori reciclate, având un conținut de fibre cunoscut și necesitând mai puțină logistică de colectare și sortare. În Statele Unite, de exemplu, există o legislație care impune producătorilor de textile care depășesc o pondere de 10% resturi din totalul de țesături folosite să dezvolte programe de reciclare sau recuperare a acestora.

La nivel mondial, doar 20% din textile sunt colectate separat de restul deșeurilor. Din păcate, marea majoritate a oamenilor aleg să arunce textilele în coșul de gunoi, împreună cu celelalte deșeuri, făcând astfel imposibilă salvarea și reciclarea acestora.

Citește și: Importul de deșeuri, „profitabil” pentru România. Tone de deșeuri din aluminiu, încărcate din Bulgaria pentru România, oprite de Poliția Frontieră

Latest news
știri