1.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Baterii produse din deșeuri lemnoase, experiment inedit și prietenos cu mediul

Producătorul finlandez de celuloză și hârtie Stora Enso, unul dintre cei mai mari proprietari de păduri private din lume, testează o nouă tehnologie de producere de baterii prin utilizarea unui polimer găsit în copaci, numit lignină, potrivit BBC, citat de Futurism.

Ideea a venit pe fondul creșterii cererii de mașini electrice, dar și pe necesitatea de a găsi soluții mai prietenoase cu mediul, având în vedere că eliminarea materialelor utilizate la producerea bateriilor a ridicat întrebări cu privire la afectarea mediului.

Baterii produse cu ajutorul ligninei

Majoritatea bateriilor conțin electrozi cunoscuți sub numele de catozi și anozi, care facilitează fluxul de particule încărcate numite ioni.

Acești ioni sunt mai mult sau mai puțin stocați în anod atunci când o baterie este încărcată și sunt eliberați prin catod atunci când bateria este descărcată pentru a furniza energie.

Deoarece lignina conține carbon, ar putea fi utilizată pentru a forma anodul unei baterii, înlocuind materiale precum grafitul, care este folosit în prezent.

Potrivit BBC, fabricarea grafitului sintetic necesită în prezent încălzirea carbonului la 3.000°C timp de mai multe săptămâni, un proces care consumă foarte multă energie.

Lignina se recuperează din deșeurile produse la fabricarea hârtiei și produselor din lemn

Soluția propusă de Stora Enso poată numele de „Lignode” și se realizează prin utilizarea ligninei recuperate din deșeurile care sunt produse în timpul fabricării hârtiei și a produselor din lemn.

Un avantaj este că această abordare, în teorie, nu ar necesita tăierea altor copaci, atâta timp cât practicile forestiere ale companiei sunt sustenabile în proporție de 100%, așa cum pretinde.

În plus, șeful Lignode, Lauri Lehtonen, susține că încălzirea ligninei într-o structură de carbon precum grafitul necesită temperaturi mult mai scăzute decât grafitul în sine, economisind energie în acest proces.

Cu toate acestea, chiar dacă lignina are aceste proprietăți, ea poate avea probleme în a concura cu grafitul, deoarece acesta este mult prea performant în proprietățile sale.

„Nu cred că va fi o schimbare destul de mare în ceea ce privește costul sau performanța pentru a înlocui grafitul”, a spus, pentru BBC, Wyatt Tenhaeff, profesor de inginerie chimică la Universitatea din Rochester, care a testat soluția cu anozi fabricați din lignină.

Totuși, Tenhaeff crede că lignina este „foarte cool” și a descoperit că ar putea fi într-adevăr folosită pentru a face anozi la un cost potențial mai mic.

spot_img
Latest news
știri