2 C
București
duminică, 29 decembrie, 2024

A fost fotografiată prima ciupercă ce crește din corpul unei broaște vii

Cercetătorii au descoperit o ciupercă ce crește pe corpul unei broaște vii.

Dacă aveai impresia că oamenii vor fi prima specie invadată de ciuperci, avem o veste proastă. Amfibienii se pare că ne-au luat-o înainte. În ceea ce se crede că este primul caz documentat, cercetătorii au descoperit o broască vie cu o ciupercă care crește din corpul ei, potrivit IFL Science.

Descoperirea a fost făcută într-un mic iaz de la poalele Munților Kudremukha, India. Cei care au observat anomalia sunt pasionatul de natură Chinmay Maliye și Lohit Y.T, un specialist în zone umede de la WWF India. Echipa a găsit o broască cu spate auriu intermediar (Indosylvirana intermedia). Din corpul acesteia era răsărită o ciupercă mică și cenușie.

„Din câte știm, niciodată nu a fost documentată o ciupercă care încolțește din corpul unei broaște vii”, a scris echipa într-un raport care documentează descoperirea.

Consultarea cu micologii a sugerat că mini ciuperca era o specie Mycena. Aceasta e cunoscută și sub denumirea de ciupercă de capotă. Adesea considerate organisme saprotrofe, Mycena se găsesc de obicei trăind din materie organică degradată.

Prima ciupercă ce crește pe corpul unei broaște vii

Având în vedere acest lucru, nu este clar cum a reușit ciuperca să intre în broască. Broaștele și ciupercile se găsesc adesea una lângă alta. Ambele sunt adaptate pentru a trăi în medii umede, dar descoperirea reprezintă o anomalie. Pielea de broaște are în mod normal capacități de a ține invadatorii departe. Experții cred că posibil o rană sau o infecție ar fi permis ciupercii să pătrundă în corpul broaștei.

„Aș presupune că aceasta este o infecție pur superficială a pielii cu Mycena”, a spus micologul Cristoffer Bugge Harder, pentru Forbes. „Acestea pot fi susținute pe o perioadă lungă de timp, ca majoritatea infecțiilor fungice ale pielii la oameni.”, a adăugat el.

Harder a descoperit anterior că Mycena nu se limitează doar la a trăi din gazde de plante moarte. Ele ar putea invada și rădăcinile plantelor vii. În ceea ce privește soarta broaștei, probabil că nu vom ști niciodată.

„Broasca nu a fost colectată, așa că nu este posibil niciun prognostic”, au scris autorii.

spot_img
Latest news
știri