Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine o nouă legislaţie referitoare la sfârşitul vieţii care ar permite ceea ce el a numit ”ajutor pentru a muri”, relatează Reuters citat de HotNews.
Vecinii Franţei, Elveţia, Belgia şi Olanda au adoptat deja legi care permit, în anumite cazuri, moartea asistată medical
Cu toate acestea, Franţa s-a opus acestui pas, în parte sub presiunea Bisericii Catolice.
Într-un interviu publicat în La Croix şi Libération, președintele a anunțat că proiectul de lege al guvernului, care va include și o secțiune referitoare la consolidarea îngrijirii paliative, va fi prezentat Consiliului de Miniștri în luna aprilie și va fi supus unei prime lecturi în Adunarea Națională în luna mai, înainte de alegerile europene din luna iunie.
Procesul parlamentar se anticipă a fi unul îndelungat, iar rezultatul final este puțin probabil să fie obținut înainte de anul 2025.
În interviul acordat ziarului Liberation, Macron a declarat că nu doreşte să numească noua legislaţie eutanasie sau sinucidere asistată, ci mai degrabă ”ajutor pentru a muri”
Această posibilitate se va aplica doar persoanelor adulte, cu condiţia ca acestea să fie ”capabile de un discernământ deplin şi complet” – ceea ce exclude, de exemplu, pacienţii psihiatrici sau bolnavii de Alzheimer.
Pacienții eligibili sunt aceia care suferă de o patologie ”incurabilă”, cu un „prognostic de ameninţare a vieţii pe termen scurt sau mediu”.
Sunt eligibile și persoanele care trec printr-o suferinţă ”netratabilă” care nu poate fi ameliorată.
Proiectul de lege va fi prezentat la sfârşitul lunii martie
Proiectul de lege va include măsuri din planul pe zece ani care urmează să fie prezentat la sfârşitul lunii martie pentru a consolida îngrijirile paliative, care sunt considerate în general ca fiind insuficiente în Franţa.