2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Imagini impresionante, în Franța: focuri aprinse, pentru salvarea viței de vie

Imagini inedite din Burgurdia, Franța, acolo unde fermierii au decis că protejarea viței de vie se poate face prin aprinderea focurilor.

Măsura a venit în contextul în care țara se confruntă cu un val de îngheț și cu o vreme capricioasă, la începutul primăverii. Tehnica este arhicunoscută: în acest mod, se împiedică scăderea temperaturii aerului.

Proprietarii de podgorii nu caută, neapărat, încălzirea directă. Ei vor să obțină efectul radiativ al fumigației care împiedică răcirea radiativă nocturnă.

Mai mulți viticultori au pierdut o bună parte din recoltă, din cauza îngheţului

Podgoriile din regiunea franceză Chablis, faimoasă pentru vinul de Burgundia produs aici, au avut de suferit în ultimele zile din cauza gerului. Temperaturile au ajuns până la -4, -5 grade Celsius. Ca să protejeze via, unii dintre ei au aplicat o metodă inedită: au acoperit mugurii cu un strat protector de gheaţă, arată Știrile Pro TV.

Jean-François Bordet: “Partea bună e că (procedura) are succes aproape 100%. Partea proastă e că trebuie să ai apă în apropiere şi să stropeşti via ca să formeze un fel de iglu, un cocon în jurul mugurilor, care îi va proteja de ger”.

Bordet a mai explicat faptul că mulți viticultori, printre care și colegii săi, sunt triști, deoarece luptă împotriva gerului de mai bine de 25 de ani. În timp, s-au obișnuit cu valurile de îngheț și cu pierderile provocate de temperaturile scăzute. Cu toate acestea, natura este întotdeauna mai puternică și, de asemenea, imprevizibilă.

Vița de vie, protejată cu lumânări uriașe

Într-o altă podgorie, viticultorii au aprins lumânări uriaşe de parafină în timpul nopţii, pentru a menţine temperatura în vie la un nivel suportabil pentru muguri.

Pierderile sunt însă destul de mari. Unii dintre proprietarii de vii au pierdut până la 50% din întreaga cultură, iar valul de frig rămâne încă în regiune, aşa că oamenii se aşteaptă la pagube mult mai mari, mai arată sursa citată.

Jean-François Bordet: “Este foarte greu, fizic şi psihic. E dificil din punct de vedere psihic pentru că toată munca de un an de zile poate să dispară peste noapte. Un an de muncă distrus”.

spot_img
Latest news
știri