14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Sezonul incendiilor de vegetaţie din 2023 a fost unul dintre cele mai grave din acest secol

Peste o jumătate de milion de hectare au fost distruse de flăcări

Un raport publicat de Comisia Europeană precizează că sezonul incendiilor de vegetaţie din 2023 a fost unul dintre cele mai grave din acest secol, scrie Agerpres.

Anul trecut, conform unui raport privind Incendiile forestiere în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, au fost distruse de flăcări peste o jumătate de milion (504.002) de hectare.

Este vorba despre echivalentul a două state de mărimea Luxemburgului.

Studiul a fost întocmit de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene.

Conform Sistemului de informații pentru incendiile forestiere (EFFIS), anii cei mai dificili din acest secol, în ceea ce privește suprafața arsă, au fost:

  • 2017 (988.427 hectare);
  • 2022 (837.212 hectare);
  • 2007 (588.388 hectare).

Incendiile s-au intensificat în timpul verii din 2023

Potrivit raportului, incendiile s-au intensificat în timpul verii 2023, cu un impact major în special în regiunea mediteraneeană, iar Grecia a fost martora celui mai mare incendiu din Europa din anii 1980.

Raportul mai transmite că schimbările climatice conduc la o creștere a frecvenței incendiilor de vegetație, afectând zone care nu erau anterior considerate predispuse la astfel de evenimente.

Situaţia s-ar putea agrava, potrivit raportului pentru evaluarea riscului climatic în Europa, publicat în martie.

Incendiile de vegetaţie au produs circa 20 de megatone de emisii CO2

Datele preliminare pentru primele trei luni din 2024 arată aproape dublarea numărului mediu al incendiilor, deşi acestea nu au avut un impact major în ceea ce priveşte suprafeţele pârjolite.

Mai mult, incendiile de vegetaţie au produs circa 20 de megatone de emisii CO2, echivalentul a aproape o treime din cantitatea totală de emisii produse de aviaţia internaţională în Uniunea Europeană pe durata unui an.

Latest news
știri