1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

Motivul pentru care românii nu consumă apă de la robinet

Este folosită la prepararea mâncării, dar este evitată nefiartă: statisticile arată că românii cred că apa de la chiuvetă nu este complet potabilă. De asemenea, oamenii se tem să consume apa care, cred ei, poate dăuna sănătăţii.

În urma unui sondaj realizat pe stradă, mai mulți romîni au declarat că evită apa de la robinet, precizând că aceasta lasă urme pe pahare. Mai mult, oamenii spun că, deși costă, preferă apa îmbuteliată, achiziționată zilnic de la magazin, fie că este plată sau carbogazoasă.

Desigur, există și români care au găsit o altă soluție: instalarea unui filtru.

Siguranța alimentară înseamnă evitarea plasticului

Se gândesc că, teoretic ce cumpărăm, de la un magazin este mai bun decât ceea ce curge la robinet. Studiile care există în momentul de față contrazic acest lucru, pentru că atât timp cât apa respectivă stă într-un recipient din plastic și are diverse temperaturi, ridicate sau scăzute, cu siguranță încep particule din acel ambalaj să intre în acea apă pe care o bem noi. Siguranța alimentară pentru noi înseamnă în primul rând să evităm plasticul”, spune Andrei Coșuleanu, fondator al ONG-ului „Act for Tomorrow” .

Cât de sigură este apa de robinet depinde în continuare de localitatea în care ne aflăm.

În orașele mari, regulile sunt mai stricte, iar companiile care furnizează apa supraveghează continuu calitatea acesteia, prin prelevarea zilnică a zeci de probe din mai multe locuri din rețea. În comunitățile mici, există însă cazuri unde calitatea apei care curge la robinet lasă de dorit, precizează Digi 24.

De asemenea, studiul menționează că, după recoltarea de probe din 21 de surse de apă, activiștii de mediu au descoperit că toate conțineau microplastic.

Astfel, studiile demonstrează, din nou, faptul că țara noastră are o mare problemă în ceea ce privește protecția mediului și a surselor de apă și că nu știm să prevenim poluarea cu gunoaie și nici nu suntem capabili să reciclăm corespunzător, deși consumăm o cantitate enormă de plastic, mai arată sursa citată.

Potrivit ONG-urilor de mediu, 110 milioane de PET-uri au provenit în 2019 doar de la sticlele de apă consumate de români. La aceastea se adaugă sticlele de suc sau băuturi alcoolice.

spot_img
Latest news
știri