1.7 C
București
duminică, 26 ianuarie, 2025

Peste 1700 de hectare ripariene vor fi reconstruite ecologic în următorii trei ani

Finanțarea provine din Planul Național de Redresare și Reziliență

Reprezentanții Apelor Române au explicat că este vorba despre 7 zone considerate pretabile pentru reconectare. Zonele ripariene reprezintă arii de tranziție între pământ și un râu sau un curs de apă.

Cinci dintre acestea sunt situate în bazinul hidrografic Jiu, iar două sunt în bazinul hidrografic Crișuri.

Zonele ripariene sunt importante în domeniul ecologiei, al managementului de mediu și al ingineriei civile, deoarece acestea au un rol esențial în biodiversitatea plantelor și gestionarea solului

Zonele au foast  identificate de specialiștii de la Apele Române Jiu și Apele Române Crișuri, iar conectivitatea acestora va fi refăcută (refacerea/reconstrucția ecologică a habitatelor, conservarea speciilor aferente pajiștilor, zonelor acvatice și dependente de apă).

Finanțarea proiectului se va asigura prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020 – 2026, Pilonul “Tranziția Verde” în cadrul Componenta C2: „Păduri și protecția biodiversității”, Investiția I4, ”Investiții integrate de reconstrucție ecologică a habitatelor și conservarea speciilor aferente pajiștilor, zonelor acvatice și dependente de apă”, Subinvestiția I4.1 – „Eliminarea obstacolelor din cursurile de apă în scopul facilitării refacerii conectivității habitatelor și speciilor dependente de apă”.

Contractul de finanțare este de 7.706.632.53 euro

În prezent, instituția Apele Române derulează contractul de finanțare a serviciilor de proiectare în valoare de 38.379.030.00 lei, echivalentul a 7.706.632.53 euro.

Potricit comunicatului emis de Apele Române, termenul de finalizare este a doua parte a anului 2026.

spot_img
Latest news
știri