16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Cea mai mare explozie cosmică, din toate timpurile, descoperită de astronomi

Explozia a fost de 100 de ori mai mare decât sistemul nostru solar și s-a aprins acum trei ani

Astronomii au anunțat vineri descoperirea celei mai „mare” explozii cosmice înregistrate vreodată. O minge de energie de 100 de ori mai mare decât sistemul nostru solar, care s-a aprins brusc acum trei ani, așa au descris-o specialiștii. Oamenii de știință au o nouă explicație pentru a explica cauza fenomenului, dar insistă asupra imperativului de a continua cercetările pentru a clarifica problema. Evenimentul, catalogat AT2021lwx, nu este cel mai strălucitor înregistrat.

Această distincție îi revine exploziei de raze gamma (o explozie colosală de energie în prăbușirea unei stele) GRB221009A, detectată în octombrie 2022 și considerată a fi „cea mai strălucitoare din toate timpurile”.

Infinit mai multă energie eliberată decât orice altă explozie de până acum

Dar explozia descrisă în anunțurile lunare ale Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie poate fi descrisă drept „cea mai mare”. Deoarece a eliberat infinit mai multă energie decât explozia de raze gamma în trei ani, potrivit autorului principal al raportului, Philip Wiseman, un astrofizician la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Explozia fusese cu siguranță detectată în 2020, automat, de către observatorul american Zwicky Transient Facility din California. Dar această detectare a rămas „nefolosită în baza de date” a observatorului, potrivit lui Wiseman.  

Cauza fenomenului, încă necunoscută

Astronomii încă se întreabă despre cauza fenomenului. Ar putea fi o supernovă, explozia unei stele masive la sfârșitul vieții sale, dar luminozitatea aici este de zece ori mai mare decât se aștepta. O altă posibilitate este un eveniment de ruptură de maree, în care o stea este sfâșiată de forțele atractive ale unei găuri negre de care s-a apropiat prea mult.

Dar din nou, AT2021lwx este de trei ori prea luminos pentru a valida un astfel de scenariu. Luminozitatea măsurată nu are echivalent cunoscut decât cu cea a quasarelor, aceste galaxii adăpostind în inima lor o gaură neagră supermasivă care se îngrămădește cu materie emitând o cantitate fenomenală de lumină.

 
spot_img
Latest news
știri