2.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Cum se salută elefanții. Este atât de asemănător cu ceea ce fac oamenii

Un nou studiu a scos la iveală detalii interesante despre modul în care elefanții se salută.

Elefanții spun „Bună ziua!” prietenilor mișcându-și urechile și scoțând mici sunete zgmootoase. Studiul a fost publicat pe 9 mai în revista Communications Biology, potrivit Live Sceince.

Cercetarea sugerează că elefanții comunică în mod intenționat și că își adaptează salutul în funcție de ceilalți indivizi. De pildă, dacă un alt elefant este atent, cel care vrea să-l salute folosește doar gesturi vizuale. În caz contrar, elefantul carea vrea să salute e mai predispus să folosească atingerea.

„Pentru mine, a fost foarte interesant înțeleg în sfârșit cum își folosesc corpurile pentru a comunica”, a spus autorul principal al studiului, Vesta Eleuteri, student absolvent la Universitatea din Viena, pentru Live Science.

Oamenii de știință știau deja că elefanții comunică de la până la kilometri distanță folosind zgomote adânci. Acestea nu pot fi auzite de oameni, dar urechile masive ale elefanților le captează cu ușurință. În plus, cu ajutorul trompelor ei au un excelent simț al mirosului. Elefanții pot adulmeca vârsta, gradul de rudenie și chiar grupurile sociale din care fac part alți indivizi. În comparație cu cel a oamenilor, totuși, văzul elefanților este relativ slab.

Elefanții se salută într-un mod extrem de … uman

Eleuteri și echipa ei au numărat gesturile vizuale – cum ar fi mișcarea urechilor și atingerea trompelor – împreună cu vocalizări, atingeri și comportamente legate de miros. Ei au urmărit ce gesturi și sunete au apărut simultan. Astfel au observat că zgomotele scăzute au însoțit adesea mișcări ale urechilor. Această combinație a fost cel mai frecvent salut documentat. Combinația recurentă a sugerat că elefanții au vrut să comunice, a spus Eleuteri. De obicei, elefanții se uitau unul la altul înainte de a gesticula, întărind și mai mult această idee.

„Această lucrare este unică prin cât de serios abordează conceptul de comunicare multimodală”, adică comunicare care implică mai multe simțuri simultan, a spus Robbie Ball, care studiază cogniția comparativă la Hunter College și la Graduate Center de la City University of New York. El nu a fost implicat în studiu.

„La fel cum mi-aș putea flutura mâna și să strig „Hei!” către prietenul meu, elefanții par să combine, de asemenea, semnalele de comunicare adecvate atunci când își salută prietenii”, a spus Ball pentru Live Science.

Studiul subliniază faptul că elefanții trăiesc în lumi sociale complexe, cu grupuri de familie care se separă, se unesc și țin evidența relațiilor complexe de-a lungul timpului.

„Au o viață lungă precum oamenii. Pot trăi până la 70 de ani și sunt extrem de similari, a spus Eleuteri.

spot_img
Latest news
știri