11.8 C
București
luni, 12 mai, 2025

Inundațiile devin tot mai costisitoare: 22.4 milioane lei plătiți pentru daunele din 2024

Valoarea despăgubirilor pentru locuințele afectate de ape s-a triplat față de anul precedent, arătând necesitatea unei protecții financiare prin asigurări adecvate

22.4 milioane lei, aceasta este suma plătită anul trecut pentru repararea locuinţelor distruse de ape, o sumă aproape de patru ori mai mare decât în 2023, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Inundațiile din România: O amenințare tot mai frecventă și costisitoare pentru familii

Inundaţiile nu mai sunt un eveniment rar sau izolat, ci o ameninţare tot mai frecventă şi mai periculoasă care afectează mii de familii din România în fiecare an. Totodată, nu putem uita nici inundaţiile de anul trecut din judeţul Galaţi – unde, în urma precipitaţiilor abundente şi a creşterii rapide a nivelului apei, mai multe comunităţi au fost inundate, iar mii de locuinţe au fost grav afectate. Autorităţile au declarat stare de alertă, iar numeroase gospodării au rămas izolate sau au suferit daune considerabile, iar reconstrucţia lor a presupus costuri importante”, informează UNSAR.

Potrivit reprezentanților UNSAR, fără o protecţie financiară adecvată, reconstrucţia locuinţei devine, prin urmare, o povară grea, dacă nu imposibil de suportat pentru multe familii, mai ales că frecvenţa şi severitatea inundaţiilor sunt în continuă creştere.

Asigurările facultative protejează locuințele împotriva riscurilor diverse în România

În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD.

Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale (inundaţii, cutremure, alunecări de teren), dar şi de alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundaţii cauzate de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

Latest news
știri