13.2 C
București
luni, 12 mai, 2025

Stresul timpuriu la care sunt supuși copiii afectează atât comunicarea, cât și capacitatea de învățare

O copilărie dificilă duce la o adolescență cu probleme și poate să afecteze viața adultă, modelând modul în care o persoană se raportează la relații, carieră și propriile emoții

Traumele din copilărie — de la sărăcie la boli mintale ale părinților și cartiere nesigure — afectează materia albă a creierului.

Mai mult, duce la schimbări de durată care impactează negativ dezvoltarea celor mici.

Materia albă, esențială pentru conectivitate și comunicare internă, afectată de stresul din viața timpurie

Un studiu realizat pe peste 9.000 de copii cu vârste între 9 și 10 ani a arătat că micuții expuși acestor dificultăți prezentau reduceri extinse ale conectivității materiei albe, rețeaua internă de comunicare a creierului.

Aceste modificări au fost asociate cu performanțe mai scăzute la sarcini de limbaj și matematică, sugerând că stresul din viața timpurie poate perturba capacitatea creierului de a susține funcțiile cognitive esențiale.

Factorii de mediu din copilărie modelează structura creierului

Constatările, conduse de oamenii de știință de la Spitalul Brigham and Women’s, evidențiază modul în care efectele unei copilării dificile pot avea ecouri în adolescență și chiar mai târziu.

Deși studiul nu poate dovedi o relație de cauzalitate, el se adaugă dovezilor tot mai numeroase care arată că factorii de mediu din viața timpurie modelează structura creierului.

Încurajator este faptul că acei copii care au avut parte de un mediu familial stabil și de sprijin comunitar solid au părut mai rezistenți la aceste efecte.

Cercetătorii subliniază nevoia urgentă de a crea medii mai sănătoase pentru toți copiii — pentru că adversitatea timpurie poate modela în tăcere creierul într-un mod care influențează întreaga viață.

Latest news
știri