6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

”Distracție” în Delta Dunării, 2021: o barcă intră cu viteză într-un stol de pelicani

Imagini care demonstrează cât de organizat, de responsabil și de protector este turismul actual: o barcă din Deltă intră cu viteză într-un stol de pelicani.

Cazul, cel mai probabil, nu este unul singular. A ajuns în spațiul media pentru că un fotograf a reușit să surprindă  o serie de  imagini, din care rezultă că o barcă lovește în plin un stol de pelicani din Delta Dunării.

Scuze, regrete și o concediere

Imaginile au fost postate pe Facebook de Marian Strinoiu, cu următorul text: ”Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”, precizează G4 Media.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a limitat la un ”apel pentru un comportament responsabil”, proprietarul firmei care deține barca l-ar fi concediat pe conducătorul vinovat și a cerut scuze tuturor iubitorilor de animale.

În cursul zilei de ieri, 11 iunie, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a publicat un apel pentru un comportament responsabil, precizând că, în anul 2021, coloniile de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării par să prospere. Membrii ARBDD au mai menționat că, în colonia de pelicani creți de pe Insula Ceaplace sau colonia mixtă de păsări de pe Lac Purcelul, exemplarele juvenile se aventurează deja în jurul cuiburilor, iar numărul puilor e mai ridicat față de anul trecut.

Ține de comportamentul responsabil al tuturor vizitatorilor Rezervației ca aceste păsări să ajungă cu bine la maturitate, nederanjate de acțiuni nepotrivite pentru un iubitor al naturii.

Zonele strict protejate și coloniile de cuibărit din întreg perimetrul Rezervației trebuie să fie respectate ca sanctuare de liniște pentru biodiversitate.

Asumați-vă respectarea Codului de conduită al vizitatorului Deltei Dunării și veți fi răsplătiți cu frumuseți pe care nu le puteți vedea nicăieri în altă parte”, au menționat reprezentanții ARBDD, pe contul de Facebook.

Un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”

Fotograful care a surprins și publicat imaginile în spațiul media se numește Marian Strinoiu. Acesta a făcut publice imaginile în cursul zilei de duminică, 6 iunie, postarea fiind distribuită de aproximativ 1.000 de internauți.

Cuvintele care au însoțit imaginile în care o barcă intră într-un stol de pelicani din Delta Dunării au fost însoțite de cuvintele fotografului, care l-a numit pe conducător ”un om fără suflet care ar trebui tras la răspundere”.

O barcă plină de ”iubitori ai naturii” se năpustește într-un stol de pelicani

Printre puținii politicieni români care au ales să reacționeze în fața cazului care a scandalizat iubitorii de natură a fost senatorul din Galați, Andrei Postică. Senatorul gălățean a declarat, pe contul de socializare că, în mod sigur, cazul nu este unul singular, iar lăcomia a fost împărțită între nevoia turistului de ”experiențe unice” și nevoia de bani a firmei.

Delta Dunării, iunie, 2021: o barcă plină de ”iubitori ai naturii” se năpustește într-un stol de pelicani. Cam așa arată turismul românesc, într-un an în care mulți militează pentru conservarea biodiversității, pentru drepturile animalelor și pentru protejarea faunei din Parcul Național al Deltei. Dar să nu uităm esențialul: ghizii care trăiesc acolo știu exact cât rău fac. Să nu uităm că omul rămâne  singurul animal de pe planetă care își distruge habitatul. Din nevoia de ban și din nevoia de distracție”, a scris politicianul pe contul de Facebook.

Semne de întrebare: explicații și un posibil dosar penal

Proprietarul bărcii a decis concedierea conducătorului vinovat. Conform ultimelor informații, Viorica Bâscă, director executiv al ARBDD, a declarat că la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții societății sunt așteptați pentru explicații cu toate documentele și că, dacă se dovedește a fi o infracțiune, se va deschide dosar penal.

Sursa foto: Marian Strinoiu

Latest news
știri