Pentru prima dată emisiile de carbon din utilizarea energie în Uniunea Europeană au scăzut cu 2,8% în 2022. Asta datorită utilizării reduse a gazelor naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Datele au fost puse la dispoziție de către Eurostat. Practic, Agenția de statistică a Uniunii Europene a făcut un raport. În document se constată că emisiile de CO2 din cele 27 de țări UE au fost de aproape 2,4 miliarde de tone anul trecut. Acest tip de emisii din dioxid de carbon care provin din utilizarea energiei sunt cele care contribuie major la încălzirea globală.
Țările europene au avut consum variat
De altfel, ele reprezintă aproximativ 75% din toate emisiile de gaze cu efect de seră produse de om în UE. Așadar, în timp ce utilizarea gazelor naturale a scăzut, cu aproximativ 13%, emisiile de cărbune și petrol au crescut ușor. Acest lucru reflectă printre altele eforturile investite de țările UE pentru a atinge obiectivul de reducere voluntară a cererii de gaze. Este vorba despre obiectivul care a fost introdus în august 2022, ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Astfel, potrivit Eurostat, scăderea emisiilor legate de energie a variat. Institutul european de statistică a constatat că această variere a fost foarte diferită de la o țară la alta. Astfel, Țările de Jos, Luxemburg și Belgia au înregistrat cele mai mari scăderi.
Bulgaria cel mai mare poluator
Olanda a fost liderul cu o reducere de 12,8%. La celălalt capăt al scalei, Bulgaria a înregistrat cea mai mare creștere a emisiilor de CO2, de 12%. Departe nu a fost nici Portugalia cu 9.9% și Malta cu 4.1%. Uniunea Europeană are planuri ambițioase de a deveni o economie „neutră din punct de vedere climatic”. Până în 2050, cu emisii nete de gaze cu efect de seră zero. În 2022, emisiile de CO2 din utilizarea energiei teritoriale au scăzut în 17 țări UE. Cele mai mari scaderi: Țările de Jos (-12,8%) Luxemburg (-12%) Belgia (-9,7%). Cele mai mari creșteri: Bulgaria (+12%) Portugalia (+9,9%) Malta (+4,1%)