5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

Ministerul Mediului își reciclează realizările: „România clasează o nouă procedură de infringement deschisă de Comisia Europeană în domeniul mediului: adoptarea Programului național de control al poluării atmosferice (PNCPA)”

„M-am linistit... Aseara mirosea groaznic a oua clocite. Dar daca am citit asta, mi-a venit sufletul la loc!” a comentat un urmăritor de pe Facebook al Ministerului

Ministerul Mediului a anunțat, vineri, 9.06. 2023, pe Facebook, că a clasat una dintre procedurile de ingringement deschise României de către Uniunea Europeană. Lipsa unui program național de control al poluării atmosferice atrăsese această procedură.

Totul bine și frumos, până aici – dacă această știre nu ar fi fost deja anunțată… în aprilie?!

„În urma măsurilor adoptate la nivelul Guvernului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a radiat cauza de infringement împotriva României având ca obiect lipsa elaborării #PNCPA,” a anunțat Ministerul Mediului.

În postarea de pe Facebook, reprezentanții acestuia spun că PNCPA a fost aprobat, la data de 14 februarie 2023. Apoi, acesta a fost raportat Comisiei Europene.

Conform MMAP, programul stabilește prioritățile de politică privind calitatea aerului și poluarea atmosferică, în corelare cu prioritățile de politică relevante. Sunt incluse cele care privesc clima și energia. Se are în vedere identificarea/adoptarea și implementarea măsurilor de reducere a poluării din agricultură, energie, industrie, transportul rutier, încălzirea rezidențială etc.

”Elaborarea și adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susținute depuse de specialiștii MMAP, alături de alte autorități naționale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea și implementarea unor măsuri eficiente la nivel național având ca rezultat îmbunătățirea calității aerului. Demersurile privind finalizarea PNCPA au avut susținerea Administrației Prezidențiale și Cancelariei Prim-ministrului. Clasarea procedurilor de infringement din domeniul mediului a fost, încă de la început, o prioritate a mandatului meu de ministru. Am reușit, până în prezent, să închidem 12 astfel de acțiuni împotriva României și continuăm demersurile susținute pentru a finaliza acest proces”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Declarația este la indigo cu cea pe care Ministerul o publicase, deja, în aprilie. Interesant de știut ar fi care este motivul din spatele re-publicării acestei știri. Dacă de acesta nu putem fi siguri, momentul la care această știre a fost republicată este cel puțin interesant.

Foto: Maxin Tolchinskiy, Unsplash

Astfel, Joi, 1 iunie 2023, Comisia Europeană (CE) a decis să trimită României un aviz motivat (INFR(2017)2024) pentru nerespectarea sistemică a monitorizării poluării aerului, se arată într-un comunicat al acesteia

Prevederile legislației UE privind calitatea aerului înconjurător impun acțiuni clare prin care să fie monitorizată calitatea aerului. Astfel, conform cerințelor prevăzute în Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE, statele membre trebuie să înființeze o rețea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește diferiții poluanți.

„Implementarea deplină a standardelor de calitate a aerului consacrate în legislația UE este esențială pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și pentru a proteja mediul natural. European Green Deal, cu ambiția sa Zero Pollution, pune accent pe reducerea poluării aerului, care se numără printre factorii cheie care afectează sănătatea umană,” se arată în comunicatul CE.

Probabil, re-publicarea acestei știri este doar o coincidență, în acest moment delicat pentru mai multe state ale UE, inclusiv România, care încă pierd lupta cu poluarea.

spot_img
Latest news
știri