Potrivit rezultatelor unui studiu al Fundaţiei Friedrich-Ebert România, protecţia mediului, a naturii şi a climei se află abia pe locul 8 în opţiunile românilor referitoare la problemele urgente ale societăţii, cu 26% dintre opţiuni,
Conform cercetării, cei mai mulţi respondenţi (59%) au desemnat sănătatea pe primul loc, iar pe locul doi (53%) educaţia.
Prin comparaţie, datele din toate cele 19 ţări analizate în studiul de specialitate pun tot sănătatea pe primul loc (56%) ca problemă prioritară în societate, în timp ce importanţa mediului se află pe locul patru (34%).
Țările în care problemele de mediu și protecția mediului figurează printre primele cinci priorităţi sunt: Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Germania, SUA şi Serbia
Categoria socială care a desemnat problemele de mediu ca prioritate într-un procent peste medie (39%) este cea a ”intelectualilor”, scrie Agerpres.
La polul opus se află ”navigatorii adaptabili” care consideră mediul o prioritate doar într-o pondere de 18%.
Concluziile studiului relevă faptul că, în mod surprinzător, doar 21% dintre persoanele între 30 şi 39 de ani consideră că problemele de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru politicieni, cel mai redus procent dintre toate categoriile de vârstă.
Interesul cel mai ridicat îl au tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani (35%), fapt care s-ar explica prin expunerea mai timpurie la dezbateri şi discuţii despre mediu.
Primele trei teme de mediu ca grad de relevanţă numite de către respondenţii din România sunt:
- Starea pădurilor (62%);
- Calitatea şi poluarea aerului (56%);
- Calitatea şi poluarea apei (54%).
Nouă din zece români (88%) cred că ”noi toţi” ar trebui să acţionăm şi să începem să ne schimbăm stilul de viaţă pentru a păstra mediul într-o stare bună pentru noi şi pentru generaţiile următoare.