2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Cercetătorii spun că Pământul a intrat într-o nouă epocă geologică, cea a Antropocenului

Oamenii de știință spun că acum 7 decenii Pământul a intrat într-o nouă era geologică. Acest lucru a fost descoperit în sedimententele depuse la Lacul Crawford din Ontario Canada.

Această nouă eră geologică- epoca Antropocenului este un capitol influențat de om, potrivit Reuters. De altfel, membrii grupului pentru Antropocen vor să își prezinte concluziile. În fața organismului internațional care se ocupă cu denumirea erelor geologice. Cercetarea s-a făcut în 12 locuri din întreaga lume. Doar că cele mai clare dovezi că ne aflăm în epoca oamenilor au fost prelevate de la Lacul Crawford. Practic termenul Antropocen a apărut prima dată în anii 2000. Are legătură cu modul în care activitatea umană a influențat schimbările de pe Terra. Singura problemă asupra cărora oamenii de știință nu au ajuns la un consens a fost data de începere a acestei ere geologice.

Începerea unei ere geogolocice a omului

Când 8 miliarde de oameni au, toţi, un impact asupra planetei, neapărat există o consecinţă”. Acestea sunt declarațiile lui Colin Waters, profesor la Universitatea din Leicester. „Am intrat în această nouă stare a Pământului. Și aceasta ar trebui să fie definită ca o nouă epocă geologică”, a explicat Waters. Nu mai puțin de 35 de geologi fac parte din grupul care lucrează din 2009 ca Antropocenul să fie recunoscut. Mai exact să facă parte din cronologia oficială a Pământului. Cei 35 au stabilit că epoca Antropocenului a început în jurul anului 1950. Mai exact inceputul acestei ere geologice coincide cu testarea armelor nucleare. Din acel moment, oamenii de știință au urmărit 12 locuri ce le-ar putea susține teoria.

Cercetătorii au urmărit plutoniul din bombele nucleare

Au mers pe urmele plutoniului provenit din testarea armelor nucleare. El a fost însoţit de o creştere a consumului de combustibili fosili şi de îngrăşăminte. Iar probele pentru începutul acestei ere geologice au fost completate de schimbări profunde în utilizarea terenurilor. Dar și de schimbarea biodiversității. Singurul aspect cu privire la începutul acestei ere geologice este legat de data. „Sunt puţin sceptic în ceea ce priveşte exerciţiul. Deoarece este ca şi cum am încerca să stabilim o dată exactă pentru un proces care s-a desfăşurat pe o perioadă de peste 50.000 de ani. Poate peste 100.000, pe măsură ce oamenii s-au extins pe întreaga planetă”. A explicat un alt cercetător, Bill Laurance, biolog la Universitatea James Cook din Australia.

spot_img
Latest news
știri