18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Vor fi sporite măsurile de monitorizare a urşilor

Măsurile vor fi aplicate mai ales în zonele turistice

Romsilva anunţă creşterea măsurilor de monitorizare a urşilor, în special în zonele turistice, scrie Digi 24.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va monta panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor și camere de monitorizare

În egală măsură, Regia Naţională a Pădurilor a menţionat că vor fi montate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor şi că vor fi instalate camere de monitorizare în zonele de risc.

Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, reprezentând 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel naţional, au fost evaluate anul trecut circa 2.700 de exemplare de urs, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică de aproape trei ori mai mult decât optimul.

Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii”, a se arată în comunicatul emis de Romsilva.

Pădurarii vor comunica situaţiile de risc apărute

Reprezentanţii Regiei Naționale a Pădurilor au precizat că pădurarii de vânătoare vor comunica în regim de urgenţă autorităţilor competente potenţialele situaţii de risc apărute.

Acțiunile se vor desfășura din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini.

Harta zonelor din România unde pot fi întâlniți urși. Unde sunt punctele critice

WWF-România a realizat în 2021 o hartă bazată pe datele Ministerului Mediului privind pagubele cauzate de urși.

Aceste date centralizate de minister pot fi folosite pentru a crea hărți de risc detaliate la nivelul fiecărui județ cu populație de urs, ba mai mult, pentru a fi identificate punctual potențialele riscuri la nivelul localităților și fondurilor cinegetice în baza conflictelor cu urșii raportate anterior către Ministerul Mediului”, se arată într-un comunciat de presă al organizației.

Harta poate fi vizualizată AICI

La ora actuală există suficiente resurse, atât din datele pe care le deține Ministerul, cât și din studiile pe teren și observațiile realizate de ONG-urile specializate în carnivore mari pentru a avea un tablou edificator al zonelor de risc. E nevoie doar ca Ministerul Mediului să le centralizeze, să genereze aceste hărți și să le facă publice”, subliniază Cristian Remus Papp, coordonator al departamentului Specii și Arii protejate WWF-România.

spot_img
Latest news
știri