16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

O furtună geomagnetică severă a lovit Pământul. Perseidele ar putea fi dublate de aurora boreală în noaptea de 12-13 august 2024

Pământul a fost lovit, luni, 12 august 2024, de o puternică furtună geomagnetică, potrivit AstroNick. Aceasta ar putea crea condițiile favorabile pentru a observa, din nou, aurora boreală din România.

Reamintim că acest fenomen atmosferic spectaculos a putut fi observat pe 10 mai 2024. Știrea Verde a prezentat în exclusivitate imagini cu aurora boreală.

„Avem un aceste momente o furtună geomagnetică severă în desfășurare. Dacă condițiile se păstrează atunci foarte probabil sa putem fotografia, dacă nu chiar vedea, din zone întunecate, aurora boreala de la latitudine țării noastre.

Nu uitați, astăzi este maximul curentului meteoric al Perseidelor astfel spectacolul va fi dublu. Noi ieșim deja la Fundulea, găsiți în comentarii formularul de înscriere. La finalul completării acestuia primiți link-ul către grupul de WhatsApp unde ne organizam“, a scris AstroNick pe Facebook.

Aurora și Perseidele, fotografiate din România

Valentin Grigore, președintele Societății Astronome Române de Meteori (SARM), a fotografiat deja o perseidă pe un fundal de auroră boreală, în noaptea de 11 spre 12 august 2024.

Imaginea a fot surprinsă în Tabără Perseide 2024, organizată la pensiunea Runcu din Dâmbovița.

Curentul de meteori Perseide are loc anual între 17 iulie și 24 august. Maximul acestui curent are loc în jurul datei de 12 august, când se pot vedea până la 100 de meteori pe oră. Ceea ce numim „stele căzătoare“ sunt, de fapt, paticule fine provenite din cometa Swift-Tuttle.

Prin urmare, dacă aurora boreală se va vedea din nou din țara noastră, românii pot fi matorii unui eveniment unic în viață, acela de a vedea perseide și aurora boreală în același timp.

spot_img
Latest news
știri