Poluarea aerului cauzată de particulele ultrafine (UFP) emise de transporturi şi de activitatea industrială provoacă 1.100 de decese premature pe an în cele mai mari două oraşe din Canada, potrivit unui studiu, informează AFP, transmite Agerpres.
Aceste particule ”pătrund adânc în plămâni şi în fluxul sanguin”, a declarat Scott Weichenthal, autorul principal al studiului şi profesor la Universitatea McGill din Montreal.
Ele pot fi ”nocive” şi pot contribui la apariţia bolilor de inimă şi de plămâni, precum şi a unor forme de cancer, afirmă expertul care a realizat primul studiu de acest tip în Canada.
Cercetătorii au măsurat nivelurile de poluare a aerului între 2001 şi 2016 în anumite cartiere din Montreal şi din Toronto
Împreună cu alţi cercetători de la universităţi canadiene, el a măsurat nivelurile de poluare a aerului între 2001 şi 2016 în anumite cartiere din Montreal şi din Toronto în care locuiesc un total de 1.5 milioane de adulţi.
Sectoarele situate în apropierea drumurilor principale, a aeroporturilor şi a staţiilor de triaj prezentau concentraţii mai mari de particule ultrafine, ceea ce este în conformitate cu observaţiile din studiile efectuate în Europa.
Particulele ultrafine sunt particule solide în suspensie cu un diametru mai mic de 100 de nanometri (de 1.000 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr uman)
Acestea sunt considerate nocive pentru sănătate din cauza capacităţii lor de a pătrunde în organism, însă nu sunt deocamdată reglementate.
UFP-urile sunt mai puţin cunoscute decât ”surorile” lor cu diametre mai mari, PM10 şi PM2.5 (particule fine), ale căror efecte nocive asupra organismului uman au fost deja stabilite în mod ştiinţific.