7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Vești bune pentru seniori: utilizarea internetului poate reduce riscul de a dezvolta demență

Studiile arată că timpul petrecut în fața ecranului nu este cea mai rea alegere pe măsură ce îmbătrânim. Totuși, trebuie să fim atenți la excese

Cercetătorii au investigat dacă utilizarea internetului este legată de probabilitatea de a dezvolta demență – și au descoperit că utilizarea moderată și regulată a internetului pare să fie benefică din punct de vedere cognitiv pentru persoanele în vârstă, transmite publicația Futurism.

”Impactul cognitiv pe termen lung al utilizării internetului în rândul adulților mai în vârstă”

Publicat în ediția din august a Jurnalului Societății Americane de Geriatrie, studiul autorilor de la Școala de Sănătate Publică Globală a Universității din New York a fost inspirat de lipsa cercetărilor privind ”impactul cognitiv pe termen lung al utilizării internetului în rândul adulților mai în vârstă”, mai ales că majoritatea informațiilor existente se concentrează pe impactul negativ al utilizării internetului, în loc să vorbeascp despre posibilele aspecte pozitive.

Cercetătorii au urmărit rezultatele legate de sănătatea persoanelor adulte fără demență, cu vârste între 50 și 65 de ani, timp de până la 17 ani, folosind Studiul de Sănătate și Pensiile Universității din Michigan.

La studiu au participat 20.000 de adulți în vârstă din America

Este vorba despre un studiu longitudinal care conține informații despre 20.000 de adulți în vârstă din America.

La fiecare doi ani, între 2002 și 2018, coordonatorii studiului din Michigan i-au întrebat pe participanți dacă folosesc ”în mod regulat” internetul și, în caz afirmativ, cât de mult îl folosesc.

Răspunsurile au variat, dar 65% au declarat că sunt utilizatori activi, iar 21% au văzut schimbări semnificative în obiceiurile lor pe parcursul perioadei de participare.

Din păcate, unii participanți au decedat sau au dezvoltat demență în timpul studiului.

Persoanele vârstnice care utilizează în mod activ internetul au șanse mai mici de a dezvolta demență

Urmărind participanții care erau utilizatori activi, autorii noului studiu au descoperit că exista o probabilitate de 1.54% de a dezvolta demență, în timp ce non-utilizatorii păreau să aibă o probabilitate impresionantă de 10.45%.

Măsurând timpul necesar participanților la studiu pentru a dezvolta demența, studiul AGS a constatat că utilizatorii activi internetului aveau doar jumătate din probabilitatea de a dezvolta tulburarea cognitivă în comparație cu cei care nu îl foloseau.

Un aspect important de menționat este că există, totuși, o corelație între utilizarea excesivă a internetului și dezvoltarea demenței, cu un risc care pare să crească la cei care îl folosesc mai mult de două ore pe zi.

Printre adulții mai în vârstă, utilizatorii obișnuiți ai internetului pot avea un risc mai scăzut de demență în comparație cu non-utilizatorii, iar perioadele mai lungi de utilizare regulată a internetului în vârsta adultă târzie pot contribui la reducerea riscurilor ulterioare de apariție a demenței”, a declarat Gawon Cho, de la NYU, într-un interviu acordat Medscape Medical News.

Cum rămâne, totuși, cu utilizarea excesivă a internetului și care sunt riscurile?

Potrivit studiului, utilizarea excesivă a internetului în fiecare zi poate afecta negativ riscul de demență la adulții mai în vârstă.

Așa cum se întâmplă cu multe alte studii, există întotdeauna posibilitatea ca relația dintre corelație și cauzalitate să fie mai complexă decât pare.

Este posibil ca utilizarea regulată a internetului să fie asociată cu o stimulare cognitivă crescută și, în consecință, cu un risc redus de demență”, a explicat Claire Sexton de la Asociația Alzheimer, care nu a fost implicată în cercetare, într-un interviu acordat Medscape, ”sau poate că persoanele cu un risc mai mic de demență sunt mai susceptibile să se angajeze în utilizarea regulată a internetului

Pentru a clarifica această problemă de cauzalitate și pentru a înțelege mai bine această legătură, Claire Sexton a declarat că este necesară o cercetare suplimentară.

spot_img
Latest news
știri