16.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Este sau nu dieta OMAD cea mai simplă și mai ușor de urmat dietă

Cât de periculoasă este o scădere foarte rapidă în greutate și care sunt riscurile pentru cei care aleg această dietă foarte populară?

Dieta OMAD reprezintă o formă de post intermitent, în care se ține post alimentar timp de 23 de ore și se consumă toate caloriile zilnice într-o singură masă, servită într-o oră.

Cunoscută și sub numele de ”One Meal A Day”, dieta a devenit tot mai populară, dar medicii nutriționiști atrag atenția asupra faptului că aceasta poate duce la deficiențe nutriționale și dificultăți de menținere pe termen lung.

Regulile dietei OMAD sunt prezentate ca fiind simple și ușor de urmat:

  • Poți mânca orice dorești, cu condiția să încapă pe o farfurie obișnuită, fără restricții calorice sau ghiduri nutriționale de urmat.
  • Poți consuma băuturi fără calorii pe tot parcursul zilei (apă, ceai negru și cafea).
  • Trebuie să urmezi un program regulat, consumând o singură masă în jurul aceleiași ore, în fiecare zi.

Pe lângă crearea unui deficit caloric, care duce la pierderea în greutate, susținătorii cred că perioada prelungită de post a dietei OMAD duce la schimbări fiziologice în corp care promovează o sănătate mai bună, inclusiv creșterea metabolismului prin declanșarea unui proces numit cetoza.

Prin cetoză, organismul arde grăsimile stocate pentru energie, în loc de glucoză.

Ce spun specialiștii despre dieta ”One Meal A Day”?

Din păcate, cercetarea cu privire la această dietă este limitată, transmite publicația Science Alert.

Cele mai multe studii s-au concentrat asupra impactului acesteia asupra animalelor, iar studiul principal cu subiecți umani a implicat doar 11 tineri slabi.

Aceștia au urmat această dietă timp de doar 11 zile.

Afirmațiile despre dieta OMAD se bazează în general pe cercetarea privind postul intermitent, mai degrabă decât pe dietă în sine

Există dovezi care susțin eficacitatea postului intermitent în ceea ce privește pierderea în greutate.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor s-au concentrat doar asupra rezultatelor pe termen scurt, de obicei luând în considerare rezultatele obținute pe parcursul a 12 săptămâni sau mai puțin.

Un singur studiu mai amplu a fost realizat în 2022. La acesta au participat 139 pacienți obezi care au avut o dietă cu restricție de calorii între orele 8 dimineața și 4 după-amiază zilnic.

Un alt grup aținut o dietă bazată pe restricții de calorii zilnice, timp de 12 luni.

După 12 luni, ambele grupuri pierduseră aproximativ aceeași greutate și au avut schimbări similare în grăsimea corporală, zahărul din sânge, colesterol și tensiunea arterială.

Acest lucru indică faptul că pierderea în greutate pe termen lung realizată prin postul intermitent este la fel cu cea obținută prin abordările tradiționale de dietă (restricție zilnică de calorii).

Care sunt problemele cu dieta OMAD?

  • Poate provoca deficiențe nutriționale și probleme de sănătate.
  • Lipsa de ghidare nutrițională a dietei OMAD cu privire la ce să mănânci în acea singură masă pe zi ridică multe semne de întrebare.
  • Mesele pe care le consumăm zilnic ar trebui să includă o sursă echilibrată de proteine cu carbohidrați integrali, legume, fructe, proteine și grăsimi sănătoase pentru a susține sănătatea optimă, prevenirea bolilor și gestionarea greutății.
  • Evitarea unei mese echilibrate poate duce la deficiențe nutriționale care pot afecta funcția imunitară, pot cauza oboseală și pot duce la scăderea densității osoase, conducând la osteoporoză.

Postul timp de 23 de ore pe zi este, de asemenea, probabil să ducă la senzații extreme de foame și poftă de mâncare incontrolabilă, ceea ce poate însemna că vei consuma în mod constant alimente care nu sunt sănătoase atunci când este timpul să mănânci.

Este sau nu sustenabilă?

Poate că poți respecta această dieta inițial, dar, cu timpul, devine de-a dreptul obositoare.

Dietele extreme, în special cele care prescriu perioade prelungite de post, nu sunt plăcute și duc la sentimente de privare și izolare socială în timpul meselor.

Este destul de dificil să refuzi o bucată de tort de ziua de naștere a colegului la birou, imaginează-ți cum te-ai simți când nu ai mâncat de 23 de ore.

Alimentația restrictivă poate duce, de asemenea, la o relație nesănătoasă cu alimentele, ceea ce face și mai greu să obții și să menții o greutate sănătoasă.

Soluțiile rapide nu funcționează

Asemenea altor metode populare de post intermitent, dieta OMAD atrage datorită ușurinței sale de înțeles și pentru că rezultatele par a apărea rapid.

Cu toate acestea, dieta OMAD nu este decât o altă modalitate sofisticată de a tăia calorii pentru a obține o scădere rapidă în greutate.

Pe măsură ce greutatea ta scade, lucrurile vor merge rapid în jos atunci când corpul tău activează mecanismele sale de apărare pentru a-ți proteja pierderea în greutate. De fapt, vei câștiga în greutate – o reacție care provine din nevoia strămoșilor noștri vânători-culegători de a supraviețui în perioade de lipsă de hrană.

Concluzia este că, în ciuda tuturor promisiunilor, dieta OMAD nu este sustenabilă și nu duce la rezultate mai bune în ceea ce privește pierderea în greutate decât metodele anterioare. Obiceiurile noastre vechi revin și ne găsim în lupta cu o cascadă de schimbări fiziologice pentru a ne asigura că ne recâștigăm greutatea pierdută.

Pierderea în greutate cu succes se bazează pe:

Pierderea în greutate în porții mici și gestionabile pe care le poți menține, perioade specifice de pierdere în greutate, urmate de perioade de menținere a greutății, și așa mai departe, până când atingi greutatea dorită.

Realizarea de schimbări treptate în stilul de viață pentru a te asigura că formezi obiceiuri care durează o viață întreagă.

Studiul a fost publicat de Nick Fuller, Lider al Programului de Cercetare Charles Perkins Centre, Universitatea din Sydney, The Conversation.

Latest news
știri