1.7 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Criza climatică va schimba gustul berii și o va face mai scumpă

Culturile de hamei sunt grav afectate de secetă, iar majorările de prețuri vor fi resimțite în foarte multe state din Europa

Calitatea berii este în declin constant și se preconizează că băutura va deveni mai costisitoare din cauza schimbărilor climatice, arată un nou studiu publicat de Sky News.

Experții susțin că, odată cu scăderea recoltelor de hamei, consumatorii britanici și europeni ar trebui să se aștepte la creșterea prețului acestei îndrăgite băuturi în următorii ani.

Cercetătorii au subliniat modul în care creșterea secetelor agricole va avea un impact direct asupra cantității și calității de hamei cultivat.

Hameiul conferă berii gustul și mirosul distinct

Pentru a se adapta, unii producători europeni adaugă berii arome de citrice, florale și de fructe. În timp, acestea au devenit foarte populare printre consumatorii din Marea Britanie.

Studiul demonstrează o scădere a calității și cantității de hamei din Europa. Fenomenul este explicat de absența ploilor și verile extrem de secetoase.

Astfel, cercetătorii solicită măsuri urgente de adaptare pentru a stabiliza lanțurile internaționale de producție.

Producția de hamei va scădea cu pănă la 35%

Studiul, publicat în revista Nature Communications, adaugă că ”toate scenariile prevăd o scădere a recoltelor de hamei între 12% și 35% între 2021-2050. Acest declin va afecta principalele regiuni de cultivare a hameiului din Europa”.

Marea Britanie va fi prima care experimenta aceste scăderi. Alte state afectate vor fi Slovenia, Portugalia și Spania, potrivit raportului.

Fermierii vor trebui să găsească modalități ”de a se adapta” pentru a limita impactul încălzirii globale asupra culturilor

Raportul a mai precizat că, având în vedere că secetele sunt prognozate să crească în sudul Europei și în Europa centrală, va fi necesar să se extindă aria de cultivare a hameiului cu 20% față de suprafața actuală de producție, pentru a compensa declinul viitor.

În timpul verii, aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene a traversat o secetă severă, fenomen care a afectat agricultura.

spot_img
Latest news
știri