-1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

A crescut numărul pacienţilor diabetici

Controlul glicemiei, alimentația echilibrată și exercițiile fizice sunt esențiale pentru gestionarea diabetului

Numărul pacienţilor diabetici a înregistrat o creştere de 33% într-un interval de cinci ani, ajungând la peste un milion de persoane.

Informația a fost comunicată de către preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, transmite G4 Media.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: ”O viaţă sănătoasă începe cu un control preventiv la medicul de familie”

Potrivit șefului CNAS, această tendinţă de creștere a cazurilor de diabet poate fi contracarată prin măsuri de prevenție.

În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei. O viaţă sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 şi 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală, de unde şi probabilitatea de a amâna această vizită medicală”, a explicat Andrei Baciu.

Mai multe servicii de prevenţie pot fi accesate în mod gratuit

Serviciile medicale de prevenţie care pot fi accesate gratuit sunt hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe, TGO, TGP, determinarea raportului albumină/creatinină urinară.

Potrivit sursei citate, femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigaţii medicale de prevenţie decontate de CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate:

  • Senologie imagistică;
  • Examen Babeş-Papanicolau la doi ani;
  • VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecţia cu sifilis.

Parcienții diabetici si pot confrunta cu afecțiuni ce pot afecta inima, ochii, rinichii și nervii

Diabetul este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri crescute de glucoză în sânge (hiperglicemie).

Există două tipuri principale de diabet: Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină în pancreas, necesitând administrarea zilnică de insulină.

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent și apare atunci când organismul nu folosește eficient insulina sau nu produce suficientă.

Factori precum dieta nepotrivită, inactivitatea fizică și predispoziția genetică pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.

spot_img
Latest news
știri