3.9 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Fenomenele meteorologice extreme au generat pierderi globale de peste 2 trilioane de dolari

Raportul Camerei Internaționale de Comerț subliniază impactul economic grav al schimbărilor climatice și solicită acțiuni rapide din partea liderilor mondiali pentru sprijinirea țărilor vulnerabile

Camera Internațională de Comerț a publicat un raport conform căruia fenomenele meteorologice extreme au generat pierderi economice globale de peste 2 trilioane de dolari în ultimii zece ani.

O analiză a 4.000 de evenimente meteorologice extreme legate de schimbările climatice – de la inundații rapide care distrug locuințele în câteva momente până la secete prelungite care afectează fermele pe termen lung – a relevat că, doar în ultimii doi ani, daunele economice au ajuns la 451 de miliarde de dolari, potrivit The Guardian, citează Ziare.com.

Aceste cifre vin în contextul în care liderii mondiali discută despre cât de mult ar trebui să plătească țările bogate pentru a ajuta țările sărace să își redreseze economiile, să se adapteze la o lume mai caldă și să facă față pagubelor provocate de condițiile meteorologice tot mai violente.

Costurile catastrofelor climatice au atins un vârf istoric, cu pierderi de miliarde de dolari

Raportul a constatat o tendință graduală de creștere a costului generat de fenomenele meteorologice extreme între 2014 și 2023, cu un vârf în 2017, când un sezon activ de uragane a lovit America de Nord.

SUA a suferit cele mai mari pierderi economice în perioada de 10 ani, cu 935 de miliarde de dolari, urmată de China cu 268 de miliarde de dolari și de India cu 112 miliarde de dolari.

Germania, Australia, Franța și Brazilia au intrat toate în top 10.

Focul, apa, vântul și căldura au scos tot mai mulți dolari din bilanțurile guvernamentale pe măsură ce lumea s-a îmbogățit, oamenii s-au stabilit în regiuni predispuse la dezastre, iar poluarea cu combustibili fosili a încins planeta.

Potrivit unui studiu realizat luna trecută, dezastrul climatic a fost responsabil pentru mai mult de jumătate din cele 68.000 de decese cauzate de căldură în timpul verii toride din Europa din 2022

Mai mult, a dublat șansele de apariție a nivelurilor extreme de precipitații care au afectat Europa Centrală în luna septembrie a acestui an, potrivit unui studiu de atribuire timpurie. 

ICC a îndemnat liderii mondiali să acționeze mai rapid pentru a acorda bani țărilor care au nevoie de ajutor pentru a-și reduce poluarea și pentru a se dezvolta astfel încât să poată rezista șocurilor provocate de fenomenele meteorologice violente.

spot_img
Latest news
știri