-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie, 2025

Avem o fereastră foarte scurtă de timp pentru a vedea spectaculoasa cometă C/2024 G3 (ATLAS), dacă va rezista apropierii de Soare

Dacă vă pasionează astronomia, zilele viitoare ați putea să vedeți cometa C/2024 G3 (ATLAS).

Cometa C/2024 G3 (ATLAS) va trece la periheliu astăzi, 13 ianuarie 2025. Dacă va rezista apropierii de Soare, ar putea fi cea mai strălucitoare cometă din ultimele decenii. Știrea Verde a fost printre puținele publicații care a scris despre acest corp ceresc și despre posibilitatea de a depăși în strălucire planeta Venus.

Astăzi (n.r. 13 ianuarie 2025), cometa se va afla lângă Soare, fiind aproape imposibil să o vedem. Avem însă o fereastră de oportunitate începând cu data de 14 ianuarie. De marți până vineri (n.r. 17 ianuarie 2025), cometa ar putea să fie văzută, imediată după apus din România. Se va afla extrem de aproape de Soarele care apune, fapt ce va îngreuna observarea acesteia.

Totuși, dacă indiciile se confirmă și strălucirea cometei va fi ridicată, cu siguranță va putea fi văzută din țara noastră, dar numai în perioada menționată mai sus.

Avem o fereastră foarte scurtă de timp pentru a vedea spectaculoasa cometă C/2024 G3 (ATLAS)

Sunt doar câteva minute, după apus, în care cometa ar putea fi observată. Pe pagina de Facebook AstroShow se recomandă locurile înalte din România, la peste 800 m. altitudine.

„Din 14 ianuarie se mută pe cerul de seară. Problema e că va fi vizibilă prea aproape de orizont, după apusul Soarelui. Începeți observația imediat după apus, poate mai bine de undeva de la peste 800m altitudine, de la munte, ideal când Soarele e la 4-5 grade sub orizont. Sunt doar câteva zile de vizibilitate de la noi: 14, 15, 16, poate 17 ianuarie.

Dacă strălucirea trece de -5 (magnitudine) e posibil să o vedem. De asemenea, e posibil să îi vedem doar coada, așa cum s-a întâmplat cu cometa din 2013. Dacă dezvoltă coadă lungă și strălucitoare, fotografic e posibil să fie vizibilă după data de 17.“, scriu ce de la AstroShow.

Cometa va putea fi observată mult mai bine din emisfera sudică.

Reamintim că anul trecut ne-a încântat privirile cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), care a putut fi văzută cu ochiul liber din România mai bine de o săptămână, seara, imediat după apusul Soarelui.

spot_img
Latest news
știri