2 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Programul Național de Control al Poluării Mediului, aprobat, în sfârșit de Guvern

Programul va viza domenii ca transportul, agricultura și procese industriale care trebuie monitorizate din perspectiva poluării.

Programul Național de Control al Poluării Atmosferice a fost în sfârșit aprobat de Guvern. Practic acest lucru ne salvează de procedura de infrigiment care a fost declanșată de Comisia Europeană, chiar legat de acest aspect. De altfel această procedură în ceea ce privește România se află pe rolul Curții de Justiție Europeană. Odată cu aceasta aprobare s-a îndeplinit și una dintre condițiile prevăzute în PNRR legat de proiectele care au legătură cu transporturile, energia, agricultură și alte asemenea proiecte care sunt incluse în Valul renovării din PNRR.  Prin acest program se încearcă reducerea emisiilor la poluanții atmosferici cum ar fi dioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac, compuși organici volatili. Acest Program Național de Control al Poluării Atmosferice este un pas extrem de important către soluționarea problemelor de mediu cu care se confruntă țara noastră și un demers susținut pentru clasarea procedurii de infringement din domeniul calității aerului.

România trebuie să respecte angajamentele legate de emisii

Ii felicit pe toți colegii care au lucrat și au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Respectarea de către România a angajamentelor de reducere a emisiilor constituie un obiectiv ambițios, în special în ceea ce privește reducerea emisiilor de PM2,5, NOx și COVnm care au ca sursă principală încălzirea în sectorul rezidențial și traficul din marile aglomerări urbane. Prin aprobarea acestui plan ne îndeplinim obligațiile asumate la nivel european și putem acționa mult mai eficient pentru îmbunătățirea calității aerului”, a explicat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Agricultura, transportul vizate de Proiect

Proiectul arată detaliile cu privire la politicile și măsurile individuale pe care care autoritățile competente trebuie să le pună în practică. De altfel sunt estimate și costurile, dar și beneficiile aferente fiecărei măsuri care ar trebui luată potrivit programului. “În elaboarea PNCPA s-a ținut cont de impactul planurilor și programelor adoptate sau planificate a fi puse în aplicare în temeiul obligațiilor privind clima și energia sau a altor politici conexe (de ex. dezvoltarea infrastructurii de transport, procese industriale și agricultură) care ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra respectării angajamentelor naționale de reducere a emisiilor de poluanți atmosferici”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.

spot_img
Latest news
știri