Ministrul Mediului din România a participat astăzi, 13 martie, la deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic.
Aflat în vizită la Brașov, Tanczos Barna a precizat că este nevoie de o schimbarea a abordării în ceea ce privește elaborarea noului Cod.
Prin urmare, noua legsilație va fi elaborată pe baza unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”.
Este nevoie de o lege ”mai suplă și mai uşor implementabilă”
Potrivit declarațiilor făcute de Tanczos Barna, Ministerul Mediului își propune să aducă o serie de schimbări benefice în ceea ce privește noua legislație silvică, afirmând că, în acest domeniu, legea va fi ”mai suplă, mai uşor implementabilă”.
În același context, noua lege a pădurilor trebuie să vină în sprijinul proprietarilor de păduri, încurajând, prin urmare, o exploatare forestieră durabilă.
Ministrul Mediului: ”Controlul activității silvice rămâne un obiectiv prioritar şi dezvoltăm, în continuare, sistemul SUMAL 2, care oferă o trasabilitate a lemnului şi a activității silvice din România”
”Ne-am angajat în PNRR că venim cu o nouă abordare, una ştiințifică. Astfel, Mai multă pădure, păduri reziliente în fața schimbărilor climatice, responsabilizarea proprietarilor de păduri privind gestionarea durabilă a pădurilor şi exploatarea sustenabilă a lemnului – aceste obiective trebuie urmărite de noul Cod Silvic, care va fi elaborat anul acesta. Transpunem, astfel, obiectivele strategice stabilite de Strategia Națională pentru Păduri 2030”, a precizat ministrul Mediului, prin intermediul unui comunicat publicat pe contul de Facebook.
O lege nouă sau o nouă bătaie de joc pentru silvicultura din România?
Retrospectivă: puțin înainte de Crăciun, același Tanczos Barna preciza că a dat startul licitației pentru elaborarea noului Cod Silvic, proiect care va fi asumat și finanțat prin PNRR.
Proiectul surpriză, denumit ”Studii pentru proiectul noului Cod silvic și a modelului de structurare a legislației silvice subsecvente”, era estimat la suma de 1.691.650 lei, aproximativ 350.000 de euro.
Notă: Grupul ”de lucru” (Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și INCDS Marin Drăcea) este un grup finanțat activ de Ministerul Mediului.