9 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

STUDIU: Substanțele toxice ”eterne” sunt prezente în majoritatea produselor de unică folosință

Există o legătură directă între banala hârtie igienică și prezența afecțiunilor grave, precum cancerul, bolile hepatice sau complicațiile fetale

Substanțele toxice ”eterne” au fost descoperite inclusiv în compoziția hârtiei igienice, precizează jurnaliștii de la The Guardian.

În primul rând, trebuie să știm că există anumite substanțe toxice ”eterne”, denumite și ”substanțe toxice pentru totdeauna”.

Acestea nu se descompun în mod natural și duc, în timp, la diverse probleme grave de sănătate, precum cancer, malformații congenitale, afecțiuni hepatice sau boli ale glandei tiroide.

Grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de compuși chimici sintetici utilizați la scară largă care, în timp, se acumulează în organismul uman, dar și în mediul înconjurător.

Un nou studiu, publicat de publicația britanică The Guardian, a atras atenția asupra faptului că inclusiv hârtia igienică din întreaga lume a fost verificată pentru a depista prezența așa numitelor ”substanțe chimice pentru totdeauna”, (PFAS), iar prezența acestor compuși a reprezentat și o sursă semnificativă de poluare a apei.

Hârtia igienică ar trebui considerată o sursă potențială majoră de PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate”, au scris autorii studiului.

PFAS sunt o clasă de aproximativ 14.000 de substanțe chimice utilizate, de obicei, pentru a face ca mii de produse de consum să reziste la apă, pete și căldură. Ele sunt numite ”substanțe chimice eterne”, deoarece nu se descompun în mod natural și sunt asociate cu cancerul, complicațiile fetale, bolile hepatice, bolile de rinichi, tulburările autoimune și alte probleme grave de sănătate

Studiul a verificat 21 de mărci cunoscute de hârtie igienică din America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală și America de Sud.

Totuși, autorii studiului au evitat să facă publice mărcile verificate.

Raportul de la Universitatea din Florida, evaluat de specialiști, nu a luat în considerare implicațiile asupra sănătății oamenilor care folosesc hârtie igienică contaminată.

Sursă foto: Pixabay

Deși PFAS poate fi absorbit cutanat, nu există nicio cercetare privind modul în care poate pătrunde în organism.

Cu toate acestea, această expunere ”merită cu siguranță investigată”, a spus David Andrews, om de știință senior al grupului Environmental Working, o organizație non-profit de sănătate publică care urmărește poluarea cu PFAS.

Substanțele chimice sunt utilizate în procesul de fabricație pentru a preveni lipirea pastei de hârtie de mașini

Paradoxal, într-o declarație pentru WSVN din Florida, un grup comercial care distribuie hârtie igienică a declarat că nu se adaugă PFAS în compoziția produselor.

Companiile ar putea să nu fie conștiente că acești compuși chimici sunt adăugați, deoarece chimicalele ar putea veni de la producătorul inițial”, a explicat autorii studiului.

În ciuda afirmațiilor oferite de marile companii, cercetătorii au detectat șase compuși PFAS, foarte nocivi, responsabili inclusiv pentru disfuncția testiculară.

spot_img
Latest news
știri