11.5 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Un medicament de uz veterinar, interzis în Asia, otrăvește vulturii din Europa

Diclofenacul a fost aprobat în Spania și Italia, în ciuda faptului că a fost interzis în Asia după ce a ucis milioane de păsări, arată The Guardian.

Medicamentul de uz veterinar a fost recent aprobat și a fost cauza pentru care un vultur din Spania a murit, menționează experții. Aceștia spun că incidentul ar putea fi vârful unui aisberg și avertizează că medicamentul ar putea duce la extincția mai multor specii de vulturi din Europa. De asemenea, poate dăuna și speciilor înrudite, inclusiv vulturilor aurii.

Zeci de milioane de vulturi au murit în Asia

Agentul antiinflamator diclofenac a fost deja interzis în India, Pakistan, Nepal și Bangladesh, după ce s-a constatat că ucide vulturi care au mâncat carcasele de bovine tratate cu drogul. Se crede că zeci de milioane de vulturi au murit în acest fel, unele specii scăzând cu un uimitor 99,9% în părți din Asia de Sud.

Cu toate acestea, diclofenacul a fost aprobat în Spania și în alte țări europene, deoarece fermierii, companiile farmaceutice și autoritățile de reglementare au susținut că respectivele carcase de bovine au fost eliminate în mod diferit în Europa, față de ​​India. Aceasta însemna că vulturii nu vor putea mânca carne contaminată cu diclofenac.

Această afirmație s-a dovedit acum greșită”, a spus John Mallord, de la Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor. ”Un vultur tânăr din Rezervația Națională de Vânătoare Boumort din Spania a murit, fiind otrăvit cu diclofenac.”

Acesta este un pas extrem de îngrijorător. Există mai mulți vulturi care se hrănesc cu o singură carcasă de bovine și, dacă este contaminată cu medicamentul, vor muri toți. Probabil că acest lucru se întâmplă de ceva timp, mulți alți vulturi murind.”

Interzis, dar nu în Europa

Europa are patru specii de vultur: vulturii cu barbă, cinereos, egiptean și grifon. Cercetări recente au constatat, de asemenea, că diclofenacul nu numai că ucide vulturi, ci este fatal pentru vulturii din genul Aquila, ai căror membri includ vulturul auriu și vulturul imperial spaniol. Au rămas doar aproximativ 300 de perechi de vulturi spanioli imperiali.

Dovezile găsite în Spania confirmă din păcate ceea ce avertizăm despre aproape un deceniu”, a spus Iván Ramírez, de la grupul de conservare BirdLife International. ”Vulturii mor din cauza otrăvirii veterinare cu diclofenac și acest lucru ar putea afecta deja tendințele populației. Este absurd să insistăm în continuare asupra acordării licenței unui medicament care ucide speciile amenințate atunci când există o mulțime de alte alternative sigure și ieftine în Europa.”

În Asia de Sud, speciile de vultur care au fost cel mai afectate de introducerea diclofenacului la sfârșitul secolului al XX-lea au inclus vulturi cu coadă lungă, cu coadă zveltă și orientală cu coadă albă. S-a crezut, cândva, că cea mai albă pasăre de pradă cea mai abundentă din lume, cu o populație de multe milioane de păsări. Până în 2016, numărul lor scăzuse la aproximativ 10.000.

Majoritatea vulturilor europeni trăiesc în Spania”, a explicat Mallord. ”Ni s-a spus că nu există nici o amenințare din partea diclofenacului. Acum am găsit dovezi clare care arată că acest lucru nu este adevărat. Având în vedere că există alternativesigure la medicamentul care ar putea fi utilizat la bovine, este timpul ca utilizarea veterinară a diclofenacului să fie interzisă în Europa”, a adăugat el.

Latest news
știri