Excesul de sare în mâncare poate duce la apariția cancerului la stomac, avertizează nutriționiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică de la Universitatea din Viena.
Nutriționiștii au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau cu 41% mai multe șanse de a dezvolta cancer la stomac decât cele care foloseau acest produs cu moderație, scrie dailymail.co.uk citat de Adevărul.
Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au asociat o dietă sărată cu cancerul de stomac – dar acesta este unul dintre primele care arată legătura la occidentali
Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, provocând deteriorarea țesutului de acolo și ducând la mutații canceroase.
Pentru mulți oameni, cantitatea de sare care ar trebui consumată ar putea fi o surpriză.
FDA recomandă să nu consumați mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic.
Asta înseamnă aproximativ o linguriță de sare de masă. Dar pentru că multe produse alimentare conțin mai multă sare decât își dau seama oamenii și pentru că le place să adauge sare pe deasupra.
În plus, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, potrivit agenției.
Excesul constant de sare poate fi fatal
Ar putea părea inofensiv să adaugi un mic strop pentru aromă, dar excesul constant de sare ar putea fi dăunător, spun cercetătorii.
De asemenea, s-a demonstrat că fumatul și consumul de alcool și contribuie în mod semnificativ la riscul de a dezvolta cancer de stomac, potrivit American Cancer Society.