Un nou studiu bazat pe observaţiile a două turme sălbatice din Kenya precizează că elefanţii se strigă unii pe alţii cu echivalentul unui nume unic pentru fiecare individ în parte.
Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Nature, relatează AFP, transmite News.ro.
Acest studiu ”arată că elefanţii nu numai că folosesc o vocalizare specifică pentru fiecare individ în parte, dar şi că recunosc şi răspund la un apel care le este destinat, ignorându-le pe cele adresate altora”, a declarat principalul autor al studiului, Michael Pardo.
Elefanții pot inventa nume arbitrare pentru fiecare dintre ei
Această cercetare ”susţine ideea că elefanţii pot inventa nume arbitrare pentru fiecare dintre ei”, a continuat specialistul în comunicarea pachidermelor de la Colorado State University, citat într-un comunicat de presă. Dovada constă în înregistrările realizate de asociaţia Save the Elephants în rezervaţia Samburu şi în parcul naţional Amboseli din Kenya.
După ce le-au trecut printr-un software de analiză, au ajuns la un set de 469 de apeluri, dintre care 101 elefanţi şi-au strigat tovarăşi şi 117 au răspuns la astfel de apeluri.
Pahidermul se alătură astfel omului prin capacitatea sa de a atribui un nume arbitrar destinatarului apelului său, şi nu printr-o vocalizare imitind-o pe cea a celui din urmă.
Există alte două specii care pot imita semnătura vocală a individului pe care îl cheamă
Până în prezent, se ştie că doar două specii de animale, delfinul şi papagalul, se adresează unui semen imitând semnătura vocală a individului pe care îl cheamă.
Cercetătorii se întreabă care este originea acestei abilităţi, la o specie ai cărei strămoşi îndepărtaţi au deviat de la primate şi cetacee în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani.