21.3 C
București
duminică, 29 septembrie, 2024

Studiu | Războiul din Ucraina a generat emisii uriașe de dioxid de carbon

Poluarea generată de războiul din Ucraina echivalează cu poluarea Țărilor de Jos pe parcursul unui an.

Războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, a provocat emisii de 175 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, potrivit unui raport publicat joi și citat de Euractiv.

Poluare include, potrivit Ministerului de Mediu de la Kiev și al unor ONG-uri climatice, atât emisiile generate de război, cât și cele produse în timpul lucrărilor de reperații după distrugeri. Emisiile au provenit în cea mai mare parte din următoarele activități:

„Miliarde de litri de combustibil utilizați de vehiculele militare, aproape un milion de hectare de câmpuri și păduri incendiate, sute de structuri de petrol și gaze aruncate în aer și cantități mari de oțel și ciment folosite pentru a întări sute de kilometri de linii de front”, se arată în comunicat.

Cele 175 de milioane de tone echivalează cu emisiile anuale produse de 90 de milioane de mașini. De asemenea, cantitatea este similară cu cea generată de Țările de Jos într-un an.

Războiul din Ucraina – daune uriașe asupra mediului

„Aplicația de ecocid” ucraineană calculează pagubele pe care Rusia le produce mediului.
Mediul Ucrainei a fost „victima tăcută” a invaziei ruse, potrivit ministrului ucrainean al mediului, Ruslan Strilets.

Raportul urmărește să cuantifice amprenta de carbon a războiului declanșat de Rusia. El a fost elaborat de ministerul ucrainean al mediului în cooperare cu cercetătorii climatici din Ucraina și din alte țări.

Raportul a folosit o măsură numită Costul social al carbonului. Astfel a fost calculat costul financiar aproximativ al emisiilor suplimentare.

„Daunele climatice totale pe care Federația Rusă le-a provocat după 24 de luni de război se ridică la peste 32 de miliarde de dolari”, se arată în comunicat.

Raportul spunea că emisiile de război ar putea fi împărțite aproximativ în trei categorii:

  • activitatea militară;
  • oțelul și betonul necesare pentru a reconstrui infrastructura deteriorată;
  • incendiile și strămutarea oamenilor;

„În primele luni ale războiului, majoritatea emisiilor au fost cauzate de distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile. Asta a necesitat un efort mare de reconstrucție după război”, se arată în raport.

„Acum, după doi ani de război, cea mai mare parte a emisiilor provine dintr-o combinație de război, incendii și daune aduse infrastructurii energetice”, se arată în raport.

Activitatea militară a fost responsabilă pentru 51,6 milioane de tone de emisii echivalent CO2.

spot_img
Latest news
știri