2.6 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Analiză: 2023 cel mai cald an din istorie de până acum. Temperaturi și schimbări climatice fără revers

Încălzirea globală declanșată în 1970 ajunge la apogeu în zilele noastre. Dacă în fiecare deceniu după anii 1960 temperatura a început să crească, în 2010 s-a ajuns să fie cel mai cald an. Chiar și așa variațiile de la un an la altul au fost semnificative uneori, în contextul temperaturilor ridicate.

Doar că anul acesta pare să fie cel al recordurilor bătute și cel mai cald de până acum. Cele mai ridicate temperaturi zilnice înregistrate vreodată la nivel global au avut loc la începutul lunii iulie. Alături de cea mai mare anomalie de temperatură la suprafața mării vreodată. Cercetările arată că și căldura oceanică crește mai constant decât încălzirea aerului de suprafață. Și este o măsură mai bună pentru a arăta că încălzirea globală continuă. Oceanul acoperă 70% din Pământ. Deoarece cea mai mare parte se află în emisfera sudică, cele mai ridicate valori ale temperaturilor de la suprafața mării au loc în martie. Adică acest lucru se întâmplă la sfârșitul verii sudice. Deoarece variațiile de temperatură ale solului sunt mult mai mari, cele mai ridicate temperaturi medii globale la suprafață au loc în jurul lunii iulie.

Temperaturi ridicate ajutate de el Nino

Odată cu apariția unui nou El Niño este posibil, spun specialiștii să trecem la nivelul următor. Deja în 2023, temperaturile de la suprafața mării au apărut în aprilie ca fiind cele mai ridicate înregistrate. Iar valorile sunt cu 0,2 ℃ peste maximele anterioare. Acest lucru a pregătit scena pentru luna iunie pentru a avea temperaturi ridicate record. Este vorba despre cele ale aerului la suprafață la nivel global. La începutul lunii iulie, au atins cele mai ridicate valori înregistrate. Ne putem aștepta ca 2023 să devină cel mai cald an până în prezent.

2024 se pregătește să devină cel mai cald an

Dar temperaturile de la suprafața mării în timpul evenimentelor El Niño tind să atingă vârful în jurul lunii decembrie. Și să aibă cea mai mare influență în următoarele două luni. Asta pregătește scena pentru anul 2024, sărind pe scara la următorul nivel, poate cu 1,4 ℃ peste nivelurile preindustriale. Cu temperaturi zilnice ridicate cu peste 1,5 ℃, după cum se estimează. Odată ce următorul eveniment La Niña apare, va exista din nou o pauză în creștere. Dar valorile ridicate nu se vor întoarce niciodată la nivelurile anterioare.

spot_img
Latest news
știri