5.9 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

Inteligența artificială poate ajuta la depistarea subtipurilor bolii Parkison

Cercetătorii au făcut o descoperire revoluționară pentru bolnavii de Parkinson. Inteligența artificială poate prezice subtipuri ale bolii Parkinson folosind imagini ale celulelor stem derivate de la pacient.

Descoperire înseamnă un progres care ar putea duce la o medicină personalizată. Și, totodată la crearea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte. Cercetările au arătat că modelele computerizate pot clasifica patru subtipuri de boala Parkinson. La unul dintre ele s-a atins o acuratețe de 95% și prezintă potențial de personalizare a terapiei. Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează mișcarea și cogniția. Simptomele și progresia bolii variază de la persoană la persoană. Până acum nu a existat o modalitate de a diferenția cu precizie subtipurile de Parkinson. Deci oamenilor li se ofereau diagnostice nespecifice și nu au întotdeauna acces la tratamente, asistență sau îngrijire țintite. Boala Parkinson implică plierea greșită a proteinelor cheie. Majoritatea cazurilor de boală Parkinson încep sporadic, dar unele pot fi legate de mutații genetice. Potrivit Institutului Francis Crick, cercetătorii au generat celule stem din celulele proprii ale pacienților. Și au creat chimic patru subtipuri diferite de boala Parkinson. Două care implică căi care duc la acumularea toxică a α-sinucleinei și două care implică căi care conduc la mitocondrii dispărute.

Boala Parkinson tratată diferit pentru fiecare pacient în parte

Apoi au fotografiat modelele bolii în detaliu microscopic și au etichetat componentele cheie ale celulei. Cercetătorii au „antrenat” un program de calculator pentru a recunoaște fiecare subtip. Acesta a fost apoi capabil să prezică subtipul De Parkinson atunci când i-au fost prezentate imagini pe care nu le-a văzut înainte. Mitocondriile și lizozomii au fost cele mai importante caracteristici în prezicerea subtipului corect. Dar s-au dovedit a fi importante și alte zone ale celulei. Cum ar fi nucleul, precum și aspecte ale imaginilor care nu pot fi explicate încă. „În prezent, nu avem tratamente care să facă o diferență uriașă în progresia bolii Parkinson. Folosind un model al neuronilor proprii ai pacientului și combinând acest lucru cu un număr mare de imagini, am generat un algoritm de clasificare. O abordare puternică care ar putea deschide ușa identificării subtipurilor de boli în viață. Speranța este că într-o zi acest lucru ar putea duce la schimbări fundamentale în modul în care oferim medicamente personalizate.” A spus unul dintre cercetătorii implicați.

spot_img
Latest news
știri