22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Un nou incendiu de vegetație face ravagii în apropiere de Atena

Sute de pompieri - inclusiv din România - sprijiniţi de voluntari, 17 bombardiere cu apă şi 15 elicoptere se luptă cu cel mai recent incendiu de vegetaţie din Grecia

Un incendiu de vegetaţie care înaintează rapid, alimentat de vântul puternic, făcea ravagii ieri în apropiere de Atena, relatează Reuters, citat de News.ro.

Potrivit declarațiilor făcute de autoritățile elene, flăcările au mistuit copaci, case şi maşini şi au forțat  evacuarea unor spitale şi a populației din cel puţin 11 localităţi.

În timp ce incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, vremea extraordinar de caldă şi uscată legată de schimbările climatice a făcut ca acestea să fie mai frecvente şi mai intense, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Incendiul de proporții a izbucnit duminică la ora locală 15.00 lângă Varnavas, la 35 km nord de Atena

Incendiul, cu flăcări de până la 25 de metri înălțime, s-a extins rapid „ca un fulger” din cauza vântului puternic, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis.

Duminică seara, nori groși de fum au întunecat cerul deasupra Atenei. La câteva ore după, flăcările erau deja aproape de suburbia rezidențială Dionysos, situată la aproximativ 23 km nord-est de centrul orașului, precum și în zonele învecinate.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis s-a întors de urgență în Atena dintr-o vacanță de weekend pe insula Creta pentru a coordona răspunsul la incendiu, a informat un oficial guvernamental.

Grecii își amintesc încă de tragedia din 2018, când un incendiu devastator a ucis 104 persoane în orașul litoral Mati, situat în apropierea capitalei

După cea mai caldă iarnă înregistrată vreodată și perioade lungi de secetă, se așteaptă ca Grecia să se confrunte cu cea mai fierbinte vară din istorie.

Autoritățile sunt în alertă maximă până joi, iar meteorologii avertizează că urmează o ”săptămână foarte dificilă”.

spot_img
Latest news
știri