-0.1 C
București
marți, 14 ianuarie, 2025

Modul în care zimbrii din Munții Țarcu ajută biodiversitatea și ecosistemele prin simpla lor prezență

Aceste creaturi blânde și impunătoare transformă malurile râurilor și ajută biodiversitatea, doar prin faptul că se hrănesc cu specii vegetale invazive sau dominante

Fondul Mondial pentru Natură din România a prezentant câteva aspecte care dovedesc că zimbrii liberi din Munții Țarcu sunt adevărații arhitecți ai peisajului și modelează inclusiv malurile râurilor și pâraielor.

Fondul Mondial pentru Natură: ”Acești giganți blânzi pășunează de-a lungul cursurilor de apă, hrănindu-se și cu specii vegetale invazive sau dominante”

Prin urmare, zimbrii creează condiții pentru plantele native mai puțin competitive să prospere.

Imaginează-ți-l pe Hunter, veteranul nostru, bucurându-se de o baie în nămol sau plimbându-se agale prin desișurile de pe malul râului. Fără să știe, el creează mici zone deschise unde pot ”înflori” noi specii de plante. Acest proces fascinant se numește ”disturbance ecology”, iar Hunter habar nu are cât de important este el pentru ecosistem”, au explicat membrii WWF România.

WWF România: ”Zimbrii nu sunt doar niște animale impunătoare – sunt adevărați eroi ai ecosistemelor noastre!”

În timp ce savurează o crenguță suculentă de salcie sau ronțăie un arbust crescut fix pe malul pârâului, zimbrii ”îmbogățesc” solul în mod natural”, au adăugat reprezenanții organizației pentru protecția mediului.

Practic, semințele nedigerate vor germina, completând diversitatea peisajului riparian.

Cum ajută cei 170 de zimbri reintroduși în România în Munții Țarcu la atenuarea celor mai grave efecte ale crizei climatice

Un articol publicat de jurnaliștii de la The Guardian și citat de Digi 24 a punctat că o turmă de 170 de zimbri din munții Țarcu din România ar putea ajuta la stocarea emisiilor de CO 2 echivalente cu eliminarea a aproape 2 milioane de mașini de pe șosea timp de un an.

Cercetarea a demonstrat modul în care animalele ajută la atenuarea celor mai grave efecte ale crizei climatice.

Zimbrii influențează ecosistemele pășunilor și pădurilor prin pășunatul uniform, reciclarea nutrienților pentru a fertiliza solul, dispersând semințele pentru a îmbogăți ecosistemul și compactând solul pentru a preveni eliberarea carbonului stocat. Aceste creaturi au evoluat de milioane de ani pe pășunile și ecosistemele forestiere, iar îndepărtarea lor, în special acolo unde pajiștile au fost arate, a dus la eliberarea de cantități mari de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii „sălbăticiți” sunt câțiva dintre eroii climatici care pot ajuta la realizarea acestui lucru”, a declarat, la acel moment, profesorul Oswald Schmitz de la Școala de Mediu Yale din Connecticut din SUA, coordonator al cercetării.

spot_img
Latest news
știri