Recent, schimbările climatice au declanșat o alunecare de teren uriașă în Gorenlanda. Aceasta a provocat un mega-tsunami care a făcut ca Pământul să se cutremure timp de nouă zile, potrivit Daily Mail.
Valurile gigantice din fiordul unde s-a produs fenomenul au generat vibrații pe tot Pământul. Mișcările seismice i-au nedumerit pe cercetători în luna septembrie a anului trecut.
„Când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet derutat. Chiar dacă știm că seismometrele pot înregistra o varietate de surse care apar pe suprafața Pământului, niciodată până acum nu a fost înregistrată o undă seismică atât de lungă, care călătorește la nivel global, care conține doar o singură frecvență de oscilație”, a zis coautorul Dr. Stephen Hicks, de la UCL Earth Sciences
„Studiul evidențiază în mod uimitor interconexiunile complicate dintre schimbările climatice din atmosferă, destabilizarea gheții, mișcările corpurilor de apă și scoarța solidă a Pământului. Este pentru prima dată când forța apei a fost înregistrată ca vibrații prin scoarța terestră, călătorind în întreaga lume și durând câteva zile”, a adăugat el.
O alunecare de teren declanșată de schimbările climatice a făcut Pământul să se cutremure timp de 9 zile
Evenimentul generator a fost reprezentat de prăbușirea vârfului unui munte de aproximativ 1.200 de metri. Acesta se află în apropierea fiordului Dickson din Svalbard.
Evenimentul a aruncat apa din fiord până la 200 de metri înălțime. Valul generat a avut o înățime de 110 metri.
Studiul a fost publicat în revista Science. Masa de apă s-ar fi deplasat înainte și înapoi la fiecare 90 de scunde.
Potrivit cercetătorulor, alunecarea de teren a fost rezultatul subțierii ghețarului de la poalele muntelui. Subțierea sa a fost generată de schimbările climatice, iar acesta nu a mai putut susține stânca de deasupra.
Aproximativ 25 de milioane de metri cubi de rocă și gheață s-au prăbușit în fiord. Cantitatea ar fi putut umple 10.000 de piscine olimpice.