16.1 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

Catastrofă ecologică: O scurgere de țiței aparținând OMV Petrom a devastat ecosistemul din Moinești

Greenpeace România: ”Subiectul nu apare în știri pentru că aceste companii cheltuiesc milioane pe publicitate și campanii de greenwashing, manipulând imaginea pentru a părea prietenoase cu mediul. În realitate, în spatele cortinei stau dezastre ecologice și o lipsă crasă de responsabilitate față de mediu și comunități”

Greenpeace România anunță că săptămâna aceasta a avut loc un alt accident ecologic OMV Petrom la Moinești.

Garda de Mediu a amendat compania cu 50.000 lei pentru o scurgere de țiței care a devastat ecosistemul din Moinești

Dezastrul ecologic a avut loc luni, 9 septembrie 2024. La acel moment, o spărtură pe o conductă de pompare apă sărată și țiței, aparținând OMV Petrom, a dus la poluarea râului Tazlău Sărat.

Prin urmare, Administrația Bazinală de Apă Siret a sancționat compania cu o amendă suplimentară de 75.000 lei.

Echipele de inspecție s-au deplasat la fața locului pentru a evalua impactul asupra resursei de apă și au dispus măsuri de stopare a poluării.

Aceasta nu este prima dată când activitățile companiei au un impact negativ asupra mediului

Greenpeace România reamintește că, în 2017, platforma ”Gloria” a provocat o scurgere de petrol în Marea Neagră, otrăvind peste șase hectare de apă.

Știai că CEO al OMV Petrom, Christina Verchere, a fost direct implicată în cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite? Pe 20 aprilie 2010, platforma de foraj Deepwater Horizon, care opera pentru BP în Golful Mexico, a explodat. Aceasta a provocat moartea a 11 persoane. Mai mult, o scurgere de petrol de proporții catastrofale a distrus ecosistemul marin și a afectat comunitățile costiere”, se arată în comunicatul organizației pentru protecția mediului.

Reprezentanții Greenpeace România mai punctează că Christina Verchere, în acea perioadă, era chief of staff pentru explorare și producție la BP și ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream ale companiei.

Acest accident a devenit subiectul unui film, dar implicarea sa în acest dezastru a fost rareori menționată public.

Foto: Greenpeace România
Foto: Greenpeace România

Ce urmează: OMV Petrom își dorește să extindă exploatările în Marea Neagră prin proiectul Neptun Deep

Acest proiect pune biodiversitatea în pericol. Prin urmare, Greenpeace România cere Tribunalului Bucureşti suspendarea Acordului de mediu pentru Neptun Deep.

Potrivit Greenpeace România, Acordul de mediu încălcă grav dispoziţiile legale.

Lipsesc informații cruciale despre substanțele toxice care vor fi deversate în Marea Neagră”, au transmis reprezentanții organizației.

Proiectul Neptun Deep ridică preocupări serioase legate de:

  • Protecţia mediului;
  • Schimbările climatice;
  • Respectarea legislaţiei.
spot_img
Latest news
știri